"Вважаю це помилкою": Зеленський звинуватив США у нагнітанні інформкампанії про російське вторгнення

володимир зеленський, президент україни
Володимир Зеленський. Фото: скрішнот відео прес-конференції

Президент Володимир Зеленський зазначає, що США є активним джерелом інформаційної кампанії щодо серйозності ризиків повномасштабного російського вторгнення в Україну, і вважає таку їхню діяльність помилковою. Про це глава держави заявив під час прес-конференції.

"Я не вважаю, що Білий дім дуже помиляється у своєму аналізі, не вважаю. Я вважаю, що вони є сьогодні учасниками цієї, як вам сказати, інформаційної ситуації, що склалася навколо наших кордонів. Бо Білий дім розуміє, що є ризики, вони постійно про це говорять, вони постійно підтримують цю тематику, вони роблять цю тематику максимально гострою. Я вважаю, що це помилка. Тому що це такі сигнали, що світ дуже потужно реагує на таку інформацію", - наголосив він.

Президент у цьому контексті також оцінив ситуацію з евакуацією іноземних, зокрема американських, дипломатів як "неправильні, надмірні кроки, які нам не допомагають", висловивши водночас подяку за кроки з підтримки України.

"Вони сьогодні нам не допомагають. У всьому іншому - і військова допомога, і фінансові резерви, і так далі - це все підтримка, ми за це вдячні, але ж я не можу, як багато політиків, бути вдячний США просто за те, що це США. Я говорю вам правду: я хочу, щоб ми були партнерами і дійсно друзями, я не хочу вам брехати. Моя проблема - у тому, що я не хочу вам брехати", - несподівано закінчив відповідь Зеленський, висловивши на секунду емоцію, що дає зрозуміти, що він не очікував сам від себе таких слів.

Нагадаємо, що Зеленський на цій же прес-конференції в контексті загрози російського вторгнення знову заявив, що українська влада зараз не бачить більшої ескалації, ніж була навесні 2021 року на піку російських військових навчань поблизу українських кордонів та в Криму.

Зазначимо також, що напередодні Зеленський провів другу за місяць телефонну розмову з президентом США Джозефом Байденом, обговоривши дипломатичні зусилля щодо деескалації відносин із Росією. Подробиці бесіди офіційно не були повідомлені, однак, за даними джерела американського каналу CNN з числа українських посадовців, між Байденом та Зеленським, зокрема, виникла суперечка через ймовірність вторгнення Росії.

Більше того, для обговорення цієї можливої загрози США скликали засідання Ради безпеки ООН, яке має відбутися 31 січня.

Загалом за останні три місяці західні, насамперед американські, ЗМІ регулярно публікують повідомлення та інсайди про можливе російське вторгнення та кроки з підготовки до нього, а керівництво відповідних країн, Євросоюзу та НАТО регулярно коментують таку загрозу, зокрема анонсуючи введення масштабних санкцій проти Росії, якщо вона вирішиться на масштабне вторгнення в Україну.

Водночас українська влада публічно серйозність загрози намагається применшити, останніми днями особливо активно заявляючи про інформаційний тиск і закликаючи громадян не панікувати, оскільки реальних передумов для такого вторгнення нібито немає.