"Капітани мають бігти останніми": Зеленський назвав виїзд іноземних дипломатів помилкою України

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото: скрішнот відео прес-конференції

Президент Володимир Зеленський вважає помилкою України, що вона не забезпечила продовження перебування на своїй території дипломатів тих країн, які заявили про евакуацію деяких співробітників своїх посольств.

Як заявив він на прес-конференції, у ситуації, що склалася зараз навколо можливості російського вторгнення, всі іноземні дипломати повинні знаходитися саме в Україні.

"Так. Я вважаю, що це помилка. Я відверто про це говорю. Я не маю права говорити, що це помилка урядів шанованих країн. Я вважаю, що це помилка для нас, для України. Сигнал, який ми отримували від дипломатів – що це співробітники не першого рівня. Я так не вважаю – у такій ситуації всі першого рівня, усі мають бути на місці", - наголосив глава держави.

Зеленський похвалив, зокрема, грецьку дипмісію за те, що та не заявляла про жодну евакуацію навіть із консульства в Маріуполі, розташованого поблизу лінії розмежування на Донбасі - "там, де контактна лінія, де можеш почути постріли".

"Я не порівнюю держави, я просто хочу сказати: це такий важливий сигнал, на це всі дивляться, всі розуміють – які країни ЄС [реагують], як реагує Британія, США. Я вважаю, що посольські працівники, дипломати, мають бути тут. Вибачте, але це капітани дипломатії, представники своїх держав, і ми знаємо, що капітани останніми залишають корабель. А я вважаю, що у нас не "Титанік". Україна йде вперед", - заявив він.

Президент оцінив ситуацію з дипломатами як "неправильні, надмірні кроки, які нам не допомагають", висловивши водночас подяку за кроки відповідних країн, зокрема США, з військової та фінансової підтримки України.

Нагадаємо, що 24 січня посольство США в Україні оголосило, що Держдепартамент дозволив добровільний від'їзд його співробітників, а також розпорядився обов'язково вивезти родичів співробітників.

Українське МЗС назвало цей крок "передчасним" і заявило, що кардинальних змін у ситуації з безпекою останнім часом не сталося, щоб ухвалювати такі рішення.

Великобританія ж, за даними ВВС, також почала відкликати співробітників свого посольства в Україні на тлі попереджень про можливе російське вторгнення. За нею на подібні кроки пішли Австралія та Канада.

Зеленський же після цього заявив, що дії згаданих країн "не означають неминучу ескалацію, а є тонкощами складної дипломатичної гри".