Між Байденом і Зеленським виникла суперечка через ймовірність вторгнення Росії — CNN

Володимир Зеленський, президент України
Зеленський провів з Байденом "довгу і відверту розмову". Фото: прес-служба ОП

Високопоставлений український чиновник повідомив виданню CNN, що телефонна розмова президента України Володимира Зеленського з американським колегою Джозефом Байденом 27 січня "пройшла не дуже добре", оскільки між лідерами виникла суперечка через ймовірність нового вторгнення Росії в Україну.

При цьому у Білому домі заперечують цю інформацію, заявляючи, що Байден попередив Зеленського, що вторгнення є "ймовірною можливістю".

При цьому український чиновник стверджує, що під час телефонної розмови Байден попередив свого українського колегу, що російська атака може бути неминуча.

Зеленський у свою чергу вкотре наголосив, що загроза з боку Росії є, але немає впевненості в тому, що напад таки відбудеться.

У результаті президенти так і не дійшли єдиної думки щодо рівнів ризику, зазначив український чиновник, додавши, що розмова була "довгою і відвертою".

Зеленський також відзначив тривалість розмови, повідомивши, що він говорив з Байденом про деескалацію та погодили спільні дії на майбутнє.

У Білому домі повідомили, що президент США підтвердив готовність Вашингтона разом із союзниками та партнерами рішуче відреагувати, якщо Росія продовжить вторгнення.

В офіційному коментарі Банкової щодо розмови українського та американського президентів не згадують, що сторони обговорювали ймовірність вторгнення РФ. У прес-службі Зеленського зазначили лише: "Глава України висловив подяку Сполученим Штатам та особисто Джозефу Байдену за міцну та тверду підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, а також за лідерство США у мобілізації світової спільноти для стримування російської агресії"

27 січня була друга розмова Зеленського з Байденом за місяць. Попередній раз стався за кілька днів після  розмови американського лідера з президентом Росії Володимиром Путіним.

Тоді Байден  розповів  Зеленському про свою прихильність до принципу "нічого про Україну без України" і заявив про підтримку заходів щодо зміцнення довіри для деескалації напруженості на Донбасі.