В Україні з початку повномасштабної війни зруйновано понад 50 об'єктів культурної спадщини

В Україні з початку повномасштабної війни зруйновано понад 50 об'єктів культурної спадщини
За час війни в Україні пошкоджено 29 релігійних об'єктів, 16 історичних будівель, чотири музеї та чотири пам'ятки. Фото: Facebook

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну було пошкоджено щонайменше 53 українські історичні об'єкти, релігійні споруди та музеї.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це свідчать дані установи Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури ЮНЕСКО.

В організації зазначають, що було пошкоджено понад десять об'єктів на сході Харківської області, також п'ять об'єктів у Києві та ще стільки ж на Чернігівщині.

Загалом, за даними ЮНЕСКО, в Україні підтверджено пошкодження 29 релігійних об'єктів, 16 історичних будівель, чотирьох музеїв та чотирьох пам'яток.

У списку ЮНЕСКО поки що немає інформації з Маріуполя або тимчасово окупованого Херсона.

Це останній список, але він не є вичерпним, оскільки наші експерти продовжують перевіряти низку звітів, поданих українською владою", – йдеться у повідомленні.

В ЮНЕСКО зазначили, що використовували супутникові знімки та показання свідків для перевірки інформації, наданої українською владою.

У свою чергу, станом на 31 березня, Міністерство культури та інформаційної політики (МКіП) зафіксувало 135 епізодів військових злочинів РФ проти культурної спадщини України.

“Список знищеної та пошкодженої російськими окупантами української культурної спадщини чималий. За всі ці безчинства окупанти мають відповісти. Ми закликаємо українців і надалі допомагати фіксувати злочини росіян на національній платформі . Усю інформацію буде використано як доказову базу щодо злочинів РФ”, – заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

У Мінкульті наголосили, що найбільше постраждали релігійні споруди – 59 об'єктів. Серед них: православні храми Православної Церкви України та Української Православної церкви Московського патріархату, протестантські молитовні будинки, ісламські мечеті, іудейські синагоги.

Всього в результаті обстрілів окупантів руйнувань та пошкоджень отримали 58 об'єктів культурної спадщини , з яких п'ять є пам'ятками і національного значення.

Постраждали 25 цінних об'єктів історичної забудови – старовинних споруд другої половини ХІХ – початку ХХ століть , а також 10 пам'ятників – меморіальних стел чи скульптур, пов'язаних із історичними подіями. Пошкоджено 12 музеїв та історико-архітектурних заповідників, 6 театрів та кінотеатрів, 5 бібліотек.

Злочини зафіксовані на території 10 областей України та у Києві: 54 – у Харківській області; 22 – у Донецькій; 16 – у Чернігівській; 10 – у Київській; 9 – у Луганській; 9 – у Сумській; 5 – у місті Києві; 4 – у Запорізькій; 4 – у Житомирській; 1 – у Дніпропетровській; 1 – у Херсонській областях.

Нагадаємо, згідно з Гаазькою конвенцією 1954 року , руйнування об'єктів культурної спадщини є військовим злочином .

Раніше повідомлялося, що за місяць, з 24 лютого по 24 березня, внаслідок бойових дій пошкоджено щонайменше 59 культових об'єктів у восьми областях, у тому числі, вже понад 40 православних храмів.

Пошкодження, зокрема, отримали протестантські церкви, мечеті, синагоги, релігійні освітні установи та важливі адміністративні будівлі релігійних організацій.

У Держетнополітики також створили онлайн-карту таких об'єктів та навели дані про всі відомі зруйновані або пошкоджені культові установи.