Зеленського просять звернутися до YouTube, Facebook, Google з приводу відкриття офісів в Україні

Зеленського просять звернутися до YouTube, Facebook, Google з приводу відкриття офісів в Україні
Зеленського просять звернутися до YouTube, Facebook, Google з приводу відкриття офісів в Україні

Електронна петиція до президента з проханням звернутися до компаній YouTube, Facebook, Google щодо відкриття офісів в Україні набрала понад 25 тисяч підписів, необхідних для її розгляду.

Про це свідчать дані на сайті глави держави.

Відповідну електронну петицію №22/126642-еп було створено 12 листопада 2021 року. Автором петиції є Люсьєна Вікторівна Шум.

"Активна громадськість звертається до президента через загрозу національній безпеці України через відсутність українських офісів соціальних мереж YouTube, Facebook, Instagram та вплив російських адміністративних офісів зазначених компаній на контент соціальних мереж для українських користувачів", — йдеться у документі.

Автор петиції наголосила, що сучасна російсько-українська війна відбувається не лише на тимчасово окупованій частині Донбасу, але також має свій фронт у гібридному протистоянні.

"Росія вкладає великі ресурси і прагне впливати на роботу офісів великих компаній, таких як Facebook, YouTube і т.д., на своїй території. При цьому московські офіси компаній намагаються просувати проросійські наративи через дані соціальні мережі. На перших сторінках за замовчуванням пропонується контент із Російської Федерації, зазначені соціальні мережі, що блокують проукраїнські наративи, просувають проросійські", — йдеться у петиції.

Зазначається, що потрібно об'єднати зусилля держави та громадських активістів для створення незалежного українського адміністративного офісу соціальних мереж YouTube та Facebook.

"Ми просимо президента України звернутися до вищезгаданих компаній про відкриття офісів на території України та широко інформувати громадськість про вказану проблему. Це дозволить модерувати інформаційний простір без шкоди Україні, зменшить вплив РФ, а також сприятиме розвитку українських креативних індустрій", — йдеться у петиції.

Зазначимо, що після того, як електронна петиція набрала 25 000 голосів, президент повинен на неї відповісти.

Тим часом набрала в рекордні терміни необхідні 25 тисяч голосів електронна петиція до президента Володимира Зеленського з вимогою скасувати наказ Міністерства оборони про обов'язковий військовий облік для жінок.