Як правильно обрати пляшку якісного вина і не за "всі гроші світу": 5 простих правил

На наші вподобання не впливає вартість. Вам може сподобатись вино за 200 гривень більше, ніж за 2000. Головне — не натрапити на погані пляшки із зіпсованим вином
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Яке вино ви наосліп оберете — дешевше чи дорожче? Невідомо, яке вино — червоне чи біле — вам сподобається наосліп, але те, що наосліп ви оберете найякісніше дороге вино всім здається безсумнівним фактом.

Світ  вина дуже різноманітний, повний різних міфів та упереджень, і те, що на смак те вино, що "дорожче", завжди краще "простого" вина — це також упередження.

Безліч експериментів це доводили, і мій також це довів. Я проводила експеримент сенсорного аналізу (згідно ISO, з шифруванням і правильними келихами, все серйозно), де дослідники — винні аматори — оцінювали по вподобаннях вина вартістю 200, 300 та 1000 гривень одного й того ж сорту винограду. Так от тiльки третина опитуванних наосліп обрала найдорожче вино. 

Це ще раз довело, що на наші вподобання не впливає вартість. Вам може сподобатись вино за 200 гривень більше, ніж за 2000.  Більш за те, якщо ви не винний знавець, то скоріш за все саме так і буде.

І нічого поганого в цьому немає. Якось один відомий винний критик сказав, що максимальна вартість пляшки вина має бути 20 доларів, а все, що понад — то плата за маркетинг

Але для того, аби вино вам сподобалося, треба спочатку відкоркувати пляшку, а для цього потрібно вино обрати. І ось правила, які дозволять вам з 80% ймовірністю не натрапити на погані пляшки із зіпсованим вином.

Після десятитирічного досвіду я склала список справжнiх "винних скрижалів", які завжди працюють при виборі вина: 

1. Завжди купуйте те вино, де вказано рік врожаю(ігристі вина до цього не відносяться). Вино — це жива субстанція, вона змінюється із часом під впливом невпинних процесів. Тож, якщо на пляшці не зазначена дата врожаю, то її краще оминути десятою дорогою.

2. Купуйте лише ті пляшки, де вказано країну та територію походження винограду. Пам’ятайте, що вино народжується на винограднику, тож чим більше на етикетці вказано інформації про походження сировини, тим краще.

3. Ніколи не купуйте пляшку, що була під прямими сонячними променями, або ту, що стояла під лампою. 

4. Ніколи не купуйте вино з багатими золотавими етикетками та з назвами на кшталт "Шепіт монаха", "Радість монахині",  "Мамина радість", "Кров верблюда", "Мрії незнайомки" — шалені олдскульні пострадянські назви мають вас лякати. 

Але якщо ви бачите якусь абсурдну назву, та при цьому на етикетці вказаний регіон походження винограду, то можна ризикнути — може воно гарне та його створили для мiленiалiв.

5. Ніколи не купуйте вина в маленьких цілодобових "магазинах на розі" або в кіосках.

Правила можуть здатися простими, але вони працюють і допомагають обрати гарні пляшки та провести класний вечір за келихом гарного вина, скільки б пляшка не коштувала.

Сподіваюсь, ця інформація вам стане у нагоді у момент складного вибору перед безліччю пляшок вина у магазині. А тих, хто хоче безкоштовно отримати від мене у подарунок сет крутих якісних вин, я запрошую долучитись до мого дослідження та заповнити 10-хвилинну анкету за посиланням. Залишайте свій емейл, і 5 березня я розіграю 10 сетів класних вин серед всіх респондентів цієї анкети та надішлю їх вам "Новою поштою".