Бюджет-2015 по-київськи: імітація фінансових розрахунків з імітацією їх обговорення

Сьогодні відбулося широко анонсоване "публічне" обговорення бюджету Києва по доходам на 2015 рік

Я з нетерпінням чекав початку процесу формування бюджету Києва на наступний рік, так як розумію, що в такий важкий час столиця України просто зобов"язана використати всі можливі резерви щодо наповнення свого бюджету і проведення реформ. Для будь-якого фінансиста ситуація з Київським бюджетом вже на сьогодні є катастрофічною. Неможливо продовжувати жити з бюджетом, коли він наполовину порожній, а борг міста сягає 120% від власного річного доходу. Наведу декілька цифр.

Бюджет Києва можна вважати напівпорожнім, тому що 40% всіх доходів столичного бюджету за 10 місяців 2014 року — це дотації та субсидії з державного бюджету. Всього доходи Києва склали 16,6 млрд. грн., з яких 6,6 млрд — це дотації та субсидії. Розуміючи, яка ситуація в цілому з наповненням державного бюджету України, варто мати середньотермінову стратегію по суттєвому зниженню залежності від дотацій та субсидій. Для порівняння можемо взяти минулий рік, де сума дотацій та субсидій складала лише 3,6 млрд грн (23% від загального доходу), тобто ми за рік вдвічі збільшили свою залежність від державного бюджету. Є у Києва ще й борги та гарантії. Вони на сьогоднішній день сягають 14,5 млрд грн, при очікуваних власних доходах 12,2 млрд у 2014 році, тобто 120%. Потрібно також пам"ятати, що 63% цих зобов"язань — у валюті, і тільки в цьому році через девальвацію борг Києва зріс на 3 млрд грн. Віддавати ці борги нам потрібно в наступні 3 роки, приблизно по 5 млрд гривень щорічно.

Скажу відверто, такого непрофесійного підходу до складання фінансового плану ще й з проведенням громадського обговорення я не зустрічав за всі 15 років своєї професійної діяльності як фінансиста. В будь-якому бізнесі всі, хто готував би такий матеріал, були б одразу звільнені. Сьогоднішня презентація фінансового плану на 2015 рік говорить про одне — це чистої води імітація публічного обговорення. А що насправді обговорювати? Адже жодної цифри не продемонстровано по прогнозу 2014 року, а по 2015 році презентували аж 8 цифр!!! Ми не сприймаємо таких речей та вимагаємо термінової зміни процедури планування бюджету на 2015 рік із обов"язковим залучення фахівців та експертів до бюджетного процесу. Якщо чиновники не в змозі забезпечити наповнення бюджету, вони мають залишати свої посади.

Враховуючи, що це публічне обговорення бюджету, я скористаюсь нагодою та запропоную керівництву Києва наші відкритті питання до формування дохідної частини бюджету на 2015 рік.

1. Що відбулося з бюджетом Києва у 2014 році? Перед плануванням доходів на 2015 рік потрібно зробити дві очевидні речі: по-перше скласти прогноз закриття 2014 року, а по-друге, ретельно проаналізувати причини відхилення кожної статті, як від планових показників, так і від минулорічних. В ідеалі ми мали б почути сьогодні аргументовані пояснення керівників департаментів, які відповідають за наповнення бюджету Києва. Про причини недовиконання окремих статей бюджету, про дії, які ними здійснювались, щоб виправити ситуацію в поточному році, та особливо їх пропозиції щодо заходів які мають бути прийняті в новому бюджетному році. Чому цього не відбувається? За нашими оцінками бюджет Києва у 2014 році без дотацій та субвенцій складе всього 12,2 млрд грн замість запланованих 16,6 млрд грн. тобто недовиконання -26,4% або 4,4 млрд грн. Якщо порівнювати з минулим роком, то це майже така сама сума доходу, але окремі статті, які впали на 30-40%. Також незрозумілим є ситуація щодо недовиконання планового бюджету на 4,4 млрд грн. Нагадаю, місяць тому Київрада в екстреному порядку приймала зміни до бюджету на 2014 рік, вже тоді було відомо що виконати такий бюджет буде нереально. Чому тоді не були запропоновані відповідні зміни та не проведений аналіз причин недовиконання окремих статей бюджету, а також не доручено керівникам відповідних департаментів провести доповіді з цих питань? Пропозиція: провести публічний аналіз причин недовиконання статей бюджету за 2014 рік з обов"язковими доповідями відповідальних керівників структурних підрозділів КМДА

2. Як планувалась сума надходжень по найбільшій статті бюджету "Податок з доходів фізичних осіб"? Чому саме 8,1 млрд гривень та від якого прогнозу по 2014 році відштовхувались? Нам необхідно розуміти, чи плануємо використовувати всі можливі резерви для збільшення цих надходжень. Адже резерви є. Для прикладу, згідно наявної інформації, як у податковій службі, так і у міністерстві фінансів, у Києві близько 18% від всіх підприємств виплачують заробітну плату нижче мінімальної. Важко уявити собі, як можливо прожити у Києві із заробітною платнею менше 1000 грн. Впевнений, що керівництво міста володіє такою інформацією, тому зобов"язане вживати всіх можливих заходів, адже ці підприємства працюють саме у Києві. Ще один показник, який демонструє що резерви для збільшення надходжень за цією статтею є, так це те, що станом на 01.08.2014 на ТОП 100 найбільших платників до бюджету Києва податку на доходи фізичних осіб припадає 32% всіх доходів. До того ж, якщо подивитись які саме це підприємства, то ми побачимо, що 57,8% це державні установи та підприємства, 5,1% це державні банки, 6,3% приватні банки і лише 30,8% приватні підприємства. Пропозиція: Надати аргументовані розрахунки щодо планової суми надходжень за статтею "Податок з доходів фізичних осіб", а також із заходами, які будуть направленні на використання всіх можливих резервів, щодо збільшення даної статті у 2015 році.

3. Чому сума надходжень за статтею "Плата за землю" становить 1,9 млрд грн? Як саме вона планувалась, та які показники використовувались? Це друга за важливістю та розміром стаття по наповненню бюджету Києва. Хочу нагадати, що у вересні місяці на презентації своїх перших 100 днів на посаді мера Віталій Кличко наголошував що "Київ впродовж багатьох років був фактично столицею корупції", і що найбільших збитків Києву завдано саме у земельних питаннях. Віталій Кличко заявив наступне: "У Києві оформлено лише 17% землі. Тому втрати від недонадходження податку на землю складали більше 5 млрд грн щорічно". Також було заявлено, що "провели аудит діяльності усіх сфер міста, припиняємо корупційні схеми, звільняємо корупціонерів". Тобто доходи за статтею "Плата за землю" можуть уже в наступному році становити 5 млрд грн. В експертному середовищі є ще один розрахунок, згідно якого в Києві 42 000 га землі. Середньоринкова вартість (32,6 млн грн/ га) яких становить 1 369 млрд грн. Навіть якщо застосувати ставка 1%, то доходи сягнуть 13,6 млрд на рік. Можливо причини в тому, що дуже низькі темпи інвентаризації земельних ресурсів, і відповідно укладання договорів з власниками земельних ділянок? Пропозиція: Планувати на 2015 рік доходи за статтею "Плата за землю" на рівні не менше 5 млрд. грн. і доручити відповідним структурам розробити дієвий план заходів по виконанню цього плану.

4. Як саме планувалась сума поступлень по статті "Надходження коштів пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту" у розмірі 170 млн грн? Яка база та показники використовувались? Зазначу, що за словами Резнікова О., ще місяць тому від КМДА було подано до прокуратури документи про стягнення зі 132 інвесторів боргу за сплату пайової участі до бюджету Києва у розмірі 736 млн грн. Пропозиція: Надати аргументовані розрахунки щодо поступлень доходів за цією статтею у 2015 році.

5. Як планувалась сума надходжень за статтею "Надходження від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності" у розмірі 112 млн грн? Яка база та нормативи використовувались при плануванні даної статті? Адже відомо, що в Києві є понад 11 млн кв. м. площ в комунальній власності. Якщо хоча б 30% (3,3 млн кв. м) здавати по 50 грн за кв. м ,то доходи за оренду комунального майна будуть становити 2 млрд грн на рік, а не 112 млн грн. Пропозиція: Надати аргументовані розрахунки щодо поступлень доходів за цією статтею у 2015 році

6. Враховуючи, що на сьогоднішньому публічному обговоренні не було презентовано яка все ж таки буде загальна сума дохідної частини бюджету на 2015 рік, а також, як саме будуть плануватись інші статті, пропонуємо звернути увагу, як на можливі резерви щодо збільшення надходжень на такі статті: "Кошти пайової участі (внеску) власників тимчасових споруд (малих архітектурних форм) в утриманні об"єктів благоустрою м. Києва"; "Кошти від плати за право тимчасового використання місць (для розташування об"єктів зовнішньої реклами), які перебувають у комунальній власності територіальної громади м. Києва"; "Збір за місця для паркування транспортних засобів"; "Частина чистого прибутку (доходу) комунальних унітарних підприємств та їх об"єднань, що вилучається до бюджету". За нашими оцінками, додаткові надходження за вказаними статтями у 2015 році мають збільшитись сумарно на 0,5 млрд грн. Пропозиція: Підготувати та презентувати на публічному обговоренні зведений бюджет по доходам із деталізацією кожною дохідною статті та надати аргументовані розрахунки по кожній з цифр.

На останок хотілося б зазначити, що столиця має складати антикризовий бюджет на 2015 рік і використовувати всі наявні резерви для наповнення дохідної частини. Цілком реально ставити за ціль збільшення власних доходів Києву на 2015 бюджетний рік з 12,2 млрд грн до 18 млрд грн (без дотацій та субвенцій). Для цього потрібно велике бажання, професійні кадри та багато праці. Також маю надію, що робота над витратною частиною бюджету буде більш ретельною, адже резерви у витратах також є в наявності.