Щоб розслідувати справу Януковича, нас мали створити ще три роки тому — голова Агентства з розшуку і менеджменту активів Антон Янчук

Ще у листопаді 2015 року Верховна Рада України прийняла закон про створення Агентства з розшуку менеджменту активів, отриманих корупційним шляхом (АРМА). Однак лише через рік воно отримало свого голову. Ним став заступник міністра юстиції Антон Янчук. Delo.UA поцікавилось у нього, коли буде сформоване і як буде працювати АРМА
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие
В Україні вперше створюється Агентство з розшуку та менеджменту активів. Якими будуть його функції?

Закон визначає дві ключові функції АРМА — це розшук та виявлення майна, яке може бути арештоване в кримінальному провадженні, та управління арештованим майном. Окрім цих функцій, агентство має забезпечити формування політики держави у сфері виявлення майна, яке може мати злочинне походження. Агентство може вносити пропозиції щодо вдосконалення законодавства в цій сфері і брати участь у розробці нормативних актів з цього питання. Йдеться про законодавство як на рівні законів, так і на рівні підзаконних актів.

Чим новостворене агентство відрізняється від своїх аналогів у Європі?

У Європі аналоги АРМА — Esset Recovery Agencies — мають значно ширший набір опцій для здійснення своїх функцій. Це насамперед інститут так званої цивільної конфіскації. Мова йде про стягнення активів поза межами кримінального провадження в цивільному процесі за позовом до власника активів, який є підозрюваним або обвинувачуваним у кримінальному процесі. В Україні можливості агентства у цій сфері суттєво обмежені. Відповідно до законопроекту, який був поданий у Верховну Раду, звертатись до суду може Генеральний прокурор України чи його заступник. Також у Європі аналоги АРМА можуть заморожувати активи, щодо яких у них є сумніви. Ми поки що таких функцій не маємо, але це площина, у якій агентство може розширюватись.

Хто і на яких умовах може звернутись до АРМА?

Наших адресантів можна поділити на дві групи. До першої входять українські правоохоронні органи. Це може бути слідчий, детектив НАБУ, прокурор, слідчий суддя. До другої — аналоги АРМА в країнах — членах Європейського Союзу, та поза межами ЄС. Однак судді, прокурори і детективи з інших держав не мають права звертатись з до нас із запитами. Крім того, в Європі є дві групи установ такого профілю. Одні займаються розшуком активів (АРО), інші — менеджментом (АМО). До нас може звертатись перша група, яка займається саме розшуком активів. Це робиться з метою оперативного обміну даними. Він здійснюється перед тим, як держава застосує запит про міжнародну правову допомогу. Це досить складний інструмент, є певні вимоги до його оформлення, розгляду і відхилення. Часом ці запити можуть розглядатись тривалий час. АРМА якраз і створене в метою пришвидшення комунікації з міжнародними партнерами.

Чи не станеться так, що наші органи не будуть подавати запити до Агентства? Такий ризик існує?

Раніше відповідні функції не виконував ніхто. Ми змушені працювати з чистого аркуша, тому є ціла низка ризиків щодо роботи агентства. Досі є ризик, що правоохоронні органи не будуть подавати запити про розшук майна або будуть це робити щодо якоїсь певної групи майна чи певних осіб. Але лише практика покаже наскільки це втілиться в життя.

Закон передбачає для АРМА триденний строк відповіді на запит. Але судова практика свідчить, що засідання з питань корупції можуть тривати роками. Чи не бачите суперечностей у цьому?

Логіка діяльності Агентства полягає саме в його оперативності реагування на питання, які щойно виникли. Нашим покликанням не є, наприклад, сприяння правоохоронним органам в розслідуванні справ, над якими вони працюють роками. Якщо справа розслідується роками, то і без Агентства можна знайти всі необхідні докази. А от коли справу тільки відкрили, то з метою швидкого реагування потрібно задіяти Агентство, інакше власник може приховати майно, вивезти за межі України. Саме таким чином подібні агенства з розшуку і працюють в Європі — це інструмент оперативного реагування, який виникає на допомогу правоохоронним органам.

Як Нацагентство може допомогти у розслідуванні справи Януковича?

Однієї єдиної справи Януковича як такої не існує, є низка проваджень, у яких фігурує Віктор Янукович. Ми можемо, звичайно, сприяти правоохоронним органам у пошуку активів колишнього президента, але це один з прикладів використання агентства не за призначенням. Це так само, як телескопом цвяхи забивати. Агентство може шукати те, що ще не арештоване. Якщо правоохоронним органам вдалося знайти всі активи, які походять від злочину, і вони вже арештовані, то для АРМА роботи там немає. Залишається функція управління. Однак нам можуть бути передані не будь-які активи, а ті, вартість яких перевищує 200 мінімальних заробітних плат.

Щоб оперативно відреагувати, АРМА мало бути створеним три роки тому. Мати бюджет в 10 разів більшим, і станом на три роки тому — бути повністю функціональним. Це в ідеалі. Тоді б повністю відповідало засадам функціонуванню таких самих установ в Європі. Коли минуло три роки і щось було зроблено, а щось — ні, то не зовсім коректно розглядати Агентство як певний інструмент, який вирішить всі накопичені проблеми. Це не цільове призначення.

А чому агентство було створено аж через 3 роки, а не в 2014?

До цього ми йшли еволюційно. Поки в Україні може і не бути всіх тих установ, які існують у країнах Європейського Союзу. НАЗК, НАБУ — результат правотворчої уяви України. Створення НАБУ — це виклик загрозам сьогодення України, таких як корупційні злочини. Тому в Україні було вирішено створити окремий новий, але такий, як і інші правоохоронні, орган із слідчими функціями. Для прикладу, в Європі існують окремі органи, що займаються розслідуванням саме корупційних злочинів. Так, у Польщі теж є правоохоронний орган, який займається розслідуванням саме корупційних злочинів, але він поєднує й функцію запобігання корупції. Створюючи АРМА, Україна вперше повністю наслідувала європейську модель.

Як відсутність закону "Про спецконфіскацію" вплине на діяльність агентства?

Відсутність закону не зупиняє діяльність АРМА. Без цього інструменту можна працювати, застосовувати, наприклад, класичні інструменти з конфіскації та спеціальної конфіскації, які існують в кримінальному провадженні. Єдина відмінність у тому, що інструменти конфіскації та спеціальної конфіскації застосовуються лише з набранням законної сили вироку про конфіскацію майна. Для цього потрібно, щоб вся кримінальна справа дослухалась до кінця і вистояла в апеляції. Це класична схема, яка уже зараз передбачена положеннями законів. Однак за такого перебігу подій процес може тривати багато років.

Що могло б дати АРМА прийняття закону про спецконфіскації?

Якби у агентства була функція так званої цивільної конфіскації, ми змогли б самостійно звертатись із позовом до суду про стягнення необґрунтованих активів. Це був би реальний власний інструмент повернення активів ще до завершення слухання справи.

У чому полягає суть цивільної конфіскації?

Вона має сенс до набрання законної сили обвинувальним вироком у кримінальному провадженні. До власника активів, який обвинувачується у вчиненні злочину, може бути пред'явлений позов у цивільному процесі. Тут немає відносин прокурор — обвинувачений, а діють відносини позивач — відповідач, у яких останній повинен відповісти на одне просте питання, де він взяв те чи інше майно. Якщо він переконливо доводить природу походження майна, то у позові відмовляють, відповідач, він же обвинувачений, залишається власником активу. Кримінальне провадження продовжує тривати далі, але в ньому вже є хоча б якісь матеріали про те, що особа зазначила, на якій підставі їй належить той чи інший актив. Якщо в цивільному провадженні відповідач не може аргументовано пояснити, звідки майно, воно стягується на користь держави.

Чому Рада відмовилася включати його в порядок денний?

Я думаю, що це дуже хороше свідчення того, що уряд запропонував реально працюючий інструмент, який, я не виключаю, налякав парламент. На моє особисте переконання, парламент не повинен бути стурбованим щодо запровадження в Україні реально працюючих інструментів. Якщо ми запроваджуємо реформи судових органів, правоохоронних органів, то ми всі повинні вірити в ці реформи, а не говорити про те, що з однієї сторони нам вони потрібні, а коли запроваджуємо нові інструменти — говорити, що у нас ще старі суди і старі правоохоронні органи, і треба бути насторожі зловживань. Це виходить певною мірою усічена логіка, тому, на мою думку, треба з оптимізмом ставитись до судової реформи, до реформи правоохоронних органів і запроваджувати в Україні новітні сучасні ефективні інструменти захисту інтересів держави.

А коли в Україні, на вашу думку, зможе запрацювати цей інструмент?

Хоч завтра. Юридично все готове.

Яке фінансування Нацагентства?

Бюджет 2017 року передбачає на АРМА 40 млн гривень. З одного боку, у нас ще немає 100% персоналу, хоча він потроху з'являється. З іншого боку, етап запуску потребує великих вкладень у матеріальні засоби. Це програмне забезпечення, сервери, комп'ютери. У той же час наразі в державному бюджеті не передбачено коштів на капітальні видатки. Тому левова частка цих 40 млн грн — це заробітна плата і забезпечення елементарних потреб АРМА та оплата комунальних платежів.

А коли вже можна буде говорити про придбання техніки і програмного забезпечення?

Все буде відбуватись поступово. У будь-якому разі ми розраховуємо на допомогу наших міжнародних партнерів. Якщо говорити про створення реєстру арештованого майна, для цього потрібне дороге сервісне обладнання та складні аналітичні комп'ютерні програми, тому це вже завдання завтрашнього дня.

Тобто вже у наступному році?

Ближче, напевно, до наступного року. Це більш реалістичні показники. Моє основне завдання сьогодні — це запустити у 2017 році роботу базових функцій Агентства з розшуку та управління майном.

На яку фінансову допомогу з боку ЄС ви очікуєте?

ЄС не дає безпосередньої фінансової допомоги у вигляді живих грошей. ЄС може допомагати і допомагає двома інструментами: перша — це так звана експертно-технічна допомога (допомога знаннями, експертизою), щоб ми не винаходили з початку велосипед. Друга — це допомога у вигляді якихось конкретних матеріальних речей.

А є вже якесь майно в управлінні агентства?

Поки що немає. Щоб ми могли почати працювати, нам треба набрати 30 % персоналу.

Якою буде структура Нацагенства?

Воно складатиметься з 4 фахових підрозділів: з виявлення та розшуку активів, з управління активів, міжнародного підрозділу і юридичного підрозділу. Решту підрозділів я називаю умовно допоміжними: господарський, кадровий, бухгалтерський, фінансовий. Головне — це 4 фахових підрозділи, між якими побудовані певні системи взаємозв'язків з метою і захисту інформації, і найбільш ефективного проходження та опрацювання даних.

Скільки ви плануєте набрати людей для початку?

Перша хвиля — це 16 посад. Це перший експеримент. Ми подивимося як пройде перша хвиля і далі будемо розуміти, як на наступні посади оголошувати конкурс. Бо якщо ми оголосимо конкурс на всі посади, то скоріш за все у нас буде проблема того, що ми просто не проведемо цей конкурс.

А скільки хвиль буде ще в цьому році?

Як мінімум, три великі хвилі — це передбачено розпорядженням Кабміну. Набір на третю хвилю плануємо закінчити восени.