Спрощена система оподаткування: RIP?

Чи є достатнім річний дохід у 2 мільйони гривень для насправді малого бізнесу?

Міністерство фінансів України нарешті оприлюднило свій проект Податкового кодексу, який передбачає зокрема наступне:

…група "B" — фізичні особи — підприємці, які відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не перевищує 10 осіб; річний обсяг доходу не перевищує 2000000 гривень… - ця група вводиться замість 2-ї і 3-ї нинішніх.

Мій сусід має невеличку продуктову крамничку — типовий магазин біля дому, куди заходиш, коли не маєш часу чи бажання їхати до супермаркету. Площа — всього лише метрів 50-60, торгового персоналу — 2 людини на зміні. Всього їх троє, вони змінюються, тож кожен працює по 20 днів на місяць в середньому по 12 годин, що досить важко. Але вони знають, як звати моїх дітей, що відбувається навколо та що є найсмачнішим. Ще є бухгалтер-контролер на неповну зайнятість, який час від часу робить контрольний облік товару і здає звітність. Власник домовляється з постачальниками і в цілому керує роботою магазину. Оце і весь бізнес, який забезпечує зайнятість кількох людей і годує не надто ситно власника.

В середньому за годину магазин має 6 покупців із середнім чеком на 90 гривень — менше зранку і суттєво більше клієнтів ввечері. Це означає, що його денний виторг складає 6 * 90 * 12 = 6 480 гривень на день.

За рік можна наторгувати на 6 480 * 365 = 2,4 мільйони гривень, що перевищує вказаний в проекті граничний виторг в 2 мільйони, тож сусід має перейти на загальну систему оподаткування.

З цих 2,4 мільйона виторгу він має в хорошому варіанті 20% у вигляді маржі, що складає 480 тисяч на рік. 18 тисяч гривень на місяць витрачає на заробітну плату людей і їх податки, 7,5 тисяч гривень на оренду, 1,5 — на комунальні послуги, 4 — на витратні матеріали, обслуговування власного автомобіля, що задіяний в роботі, дрібні ремонти, обслуговування програми, комісії банку, інші витрати. Разом — 31 тисяча на місяць, або 370 на рік.

Залишається 480-370 = до 110 тисяч на рік. Єдиний соціальний внесок і єдиний податок фізичної особи — спрощенця заберуть ще близько 9 тисяч на рік.

Залишиться близько 100 тисяч гривень річного прибутку, або трохи більше 8 тисяч на місяць для себе.

Чого тут більше — бізнесу чи зайнятості людей, які не просять в держави?

Чи витримає така крамничка інше податкове навантаження та додаткового бухгалтера?

Чи є достатнім річний дохід у 2 мільйони гривень для такого насправді малого бізнесу, щоб спростити його облік, звітність і оподаткування, чи йому підійде і загальна система оподаткування?