НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Європейські ПСГ заповнені на 90%. Чи повернеться Європа до використання українських сховищ?

Європейські підземні сховища газу 19 серпня досягли рівня наповненості 90%, на більш ніж два місяці раніше запланованого терміну – 1 листопада. Європа продовжує підготовку до опалювального сезону, намагаючись забезпечити себе достатніми ресурсами у випадку завершення постачань російського газу. Саме наприкінці цього року завершується діючий транзитний договір щодо постачання газу через українську газотранспортну систему до європейських країн. Цьогорічний рівень наповнення європейських сховищ є найвищим за всі роки спостережень, якщо не враховувати попередній рік.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Досягти цілі у 90% наповнення сховищ значно раніше планового терміну вдалося, передусім, завдяки значним обсягам природного газу в ПСГ на кінець минулого опалювального сезону. Тепла зима та достатні поставки дозволили Європі зекономити багато ресурсу протягом минулої зими. Вже цього року постачання газу до Європи, зокрема, LNG скорочуються, досягаючи найнижчого рівня за останні три роки – до початку російського вторгнення в Україну. Однак, це не завадило європейським країнам вже заповнити сховища на понад 90%.

У той же час, українські сховища заповнені на понад 37%, у сховищах зберігається близько 11,5 мільярдів кубометрів газу (з урахуванням буферного газу станом на 23 серпня). До початку опалювального сезону або до 1 листопада Україна планує накопичити у сховищах не менше 13,2 мільярдів кубометрів газу. Досягти цього значення буде складно без додаткового імпорту "Нафтогазу", але теоретично можливо.

Іноземні компанії у попередні місяці досить в’яло використовували українські сховища, після російських весняних атак ПСГ. Також слабкий спред цін на європейському ринку не спонукає європейських трейдерів до використання українських сховищ. Однак, у наступні місяці ситуація може змінитися. На фоні рекордно заповнених сховищ ціни на природний газ у Європі можуть знизитися, що збільшить спред до зимових цін на європейських хабах. Європейські компанії можуть знову повернутися до закачування газу в українські підземні сховища газу після наповнення власних сховищ. Для України такий сценарій був би безумовно позитивним, дозволяючи без проблем досягти рівня 13,2 мільярдів кубометрів у сховищах до 1 листопада.

Однак, якщо закачування газу до українських сховищ європейськими компаніями є лише можливим варіантом, то збільшення видобутку українського газу без сумніву допоможе закачати більше газу на зиму. Так, відновлення видобутку ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння" 10 серпня вже призвело до незначного підвищення обсягів закачування газу до сховищ.

Враховуючи, що експорт газу відсутній, імпорт на мінімальному рівні, а споживання залишається стабільним, то відновлення видобутку "Укрнафтобуріння" дозволило збільшити обсяги закачування газу на 1-2 мільйони кубометрів на добу. Якщо у попередні тижні до українських ПСГ у середньому закачувалося 26-27 мільйонів кубометрів на добу, то минулого тижня обсяги закачування становили близько 29 мільйонів кубометрів.

З іншої сторони, обсяги споживання газу може зрости у порівнянні з минулим роком. Один з найбільших споживачів газу – АТ "Одеський припортовий завод" - планує відновити роботу. ОПЗ вже провів один тендер на закупівлю газу наприкінці липня, однак у підсумку його результати було скасовано. Завод вже 22 серпня провів новий тендер на закупівлю 242,557 мільйонів кубометрів природного газу. Офіційні результати має бути оприлюднено протягом 20 днів.