НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Нарешті аукціони в електроенергетиці: чому вони потрібні сьогодні

Протягом останніх двох тижнів електроенергетиці відбулись дві важливі, хоча й на перший погляд непомітні події: системний оператор “Укренерго” провів довготермінові аукціони для виробників з надання послуги резерву підтримки частоти (РПЧ), а уряд оголосив проведення аукціонів для будівництва нових потужностей відновлюваної енергетики. 

Аукціон – це ринковий інструмент, який стимулює конкуренцію. В обох випадках компанії, потенційні виробники електроенергії, змагаються на аукціоні, і перемагає той, хто пропонує нижчу ціну. Безумовно, перший, хто отримує від цього вигоду – це споживач, адже це створює підґрунтя для незавищення цін на електроенергію у майбутньому. Орім цього, виграє енергетична система, адже її робота буде надійнішою та більш прогнозованою, що також відчуватиме кінцевий споживач.

Дотримання частоти – один із найважливіших параметрів функціонування будь-якої енергосистеми. А щоб утримувати частоту в нормативному діапазоні, в кожну секунду споживання та виробництво мають бути збалансованими: виробництво електроенергії має бути саме таким, як і споживання. У разі, якщо попит зростає, а наростити виробництво неможливо (чим імпортувати електроенергію), то задля збереження частоти доведеться відключати споживачів (всім нам добре знайомі графіки обмеження потужностей та відключень). Саме для цього і потрібна послуга РПЧ – виробники тримають свої потужності напоготові для видачі в мережу потрібної потужності в будь-який момент.

15 серпня Національна енергетична компанія "Укренерго" провела перший аукціон, продавши 99 МВт. Відповідно до умов, переможці аукціону отримують гарантію того, що у них купуватимуть послугу. Переможці отримують контракт з фіксованою ціною у валюті. Довготерміновий характер угоди означає для компаній та інвесторів впевненість і можливість прогнозування своїх грошових потоків. Цікавим, і навіть неочікуваним, фактом стало те, що в результаті аукціону остаточна ціна продажу виявилось нижчою, ніж очікувалось – вдвічі дешевше, аніж ця послуга коштує зараз. Тут щоправда, деякі фахівці побоюються, чи зможуть компанії-переможці надавати послуги за такою низькою ціною, бо низьку ціну пропонували зокрема і новостворені компанії, які раніше не працювали на ринку і ще не мають власних потужностей. 22 серпня було проведено аукціон на послугу автоматичних резервів відновлення частоти загальним обсягом 500 МВт.

В середині серпня уряд оголосив про початок аукціонів на будівництво потужностей виробництва електроенергії з відновлюваних джерел. Додаткову річну квоту підтримки визначено у розмірі 110 МВт: 11МВт СЕС, 88 МВт для ВЕС та 11 МВт для інших відновлюваний ресурсів (біомаса, мала гідро та геотермальна енергетика). Аналогічно як і з аукціонами на РПЧ, учасники змагатимуться, знижуючи ціну від максимальної граничної, запропонованої урядом.

Механізм аукціонів законодавчо був передбачений ще у 2019 році. Проте з низки причин проведення  аукціонів постійно відкладалось. У минулому підтримка виробників з ВДЕ відбулася з використанням "зеленого" тарифу, який давно себе віджив. Окрім цього, розвиток відновлюваної енергетики відбувався дещо хаотично – інвестори будували станції у тих місцях, де забезпечувалась найвища продуктивність обладнання, що цілком резонно. Проте, внаслідок цього, в деяких регіонах виникав суттєвий профіцит потужностей. А крім цього, потужність сонячних електростанцій суттєво перевищила планові показники тим часом, як будівництво генерації з використанням інших видів віновлюваних ресурсів було суттєво нижчим цільових значень. Запровадження аукціонів певною мірою покликане вирішити цю проблему, адже уряд визначатиме, який обсяг потужностей відновлюваної енергетики за кожним типом ресурсу потрібен (і отримає державну підтримку), і що не менш важливо – визначатимуться регіони, в яких ці електростанції потрібні.

Проводитиме аукціони державне підприємство "Гарантований покупець". Це інша важлива державна енергетична компанія, яка торгує електроенергією тих виробників з ВДЕ, що отримують "зелений" тариф, а згодом і аукціонну підтримку. Ефективність торгової стратегій "Гарантованого покупця" здатна зменшити багатомільярдні борги по виплатах "зеленого" тарифу за попередні роки. За п’ять місяців 2024 року завдяки співпраці "Гарантованого покупця" та "Укренерго" вдалось зменшити заборгованість перед "зеленими" на 15 млрд грн. До цього погашення сума боргу перед виробниками з ВДЕ складала 31 млрд грн.