НБУ курс:

USD

41,21

+0,01

EUR

45,05

--0,08

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,55

45,44

Підготовка до зими: накопичення вугілля на складах та рекомендації від МЕА

За 6 місяців обсяг накопиченого вугілля на складах українських ТЕС та ТЕЦ зріс майже удвічі – понад 3 млн тонн.  З опалювального сезону 2023/2024 Україна вийшла з запасами у 1,5 млн тонн.  

Запаси вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ, млн тонн, Дані: моніторинг ExProElectricity

Минулого року, у вересні, запаси на складах були приблизно на рівні 1,3 млн тонн.

Таким чином, поточний рівень накопичення вугілля на складах можна оцінити як задовільний. Найбільш сприятливими факторами для збільшення запасів ресурсу стало зниження виробітку електроенергії тепловою генерацією через атаки російської федерації та відносно стабільна робота вуглевидобувних підприємств. Перевага у видобутку і надалі зберігається за підприємствами Групи ДТЕК, державні шахти займають незначну частину у структурі.

У травні-червні 2024 р. ТЕС сягнули свого антирекорду з виробництва електроенергії, і, відповідно, різко впало спалювання вугілля. Нагадаємо, що рішенням Уряду від 30 травня 2024 р. було навіть частково дозволено експорт енергетичного вугілля, обсягом 1,153 млн тонн – це було зроблено для державних вугледобувних підприємств, які на той час мали проблеми зі збутом ресурсу. Але чи здійснювався експорт фактично – офіційно невідомо.

Вугілля завжди було чутливим питанням в контексті підготовки до опалювального сезону, але зараз воно майже не підіймається. Водночас постають інші ризики. Міжнародне енергетичне агентство 19 вересня випустило звіт, присвячений Україні – "Енергетична безпека України та майбутня зима". Аналітики агентства вказують на високу ймовірність виникнення ще більшого ніж в липні 2024 р. дефіциту в енергосистемі протягом наступних зимових місяців.

Тому в МЕА виокремили такі кроки для посилення енергетичної безпеки України:

  • Підвищення фізичної та кібербезпеки енергетичної інфраструктури України. В МЕА наголошують на необхідності захисту підстанцій, що забезпечують видачу потужностей з АЕС. Нагадаю, 21 вересня міністр закордонних справ Андрій Сибіга заявив, що кремль готує атаки на критичну для атомної енергетики інфраструктуру.
  • Прискорення доставлення та встановлення обладнання для проведення ремонтів. До цього пункту відноситься і спрощення митного оформлення, проведення тендерних процедур та отримання дозвільної документації.
  • Децентралізація енергопостачання. Йдеться і про малу газову генерацію. Проте за оцінками ExPro, до кінця цього року буде встановлено лише близько 250-300 МВт нових газотурбінних та газопоршневих електростанцій.
  • Розширення потужностей для імпорту електроенергії в Україну.
  • Залучення споживачів до заходів енергоефективності та енергозбереження.
  • Резервні потужності для забезпечення теплопостачання у разі суттєвих перебоїв.
  • Активне накопичення запасів природного газу у сховищах.
  • Посилення надійності потужностей для імпорту газу з країн Європейського Союзу.
  • Формування спільно з Молдовою стратегій енергетичної безпеки з урахуванням особливостей майбутнього постачання газу та електроенергії в країні-сусідці.
  • Закладення основи для ринкової, стійкої, сталої та повноцінно інтегрованої з ЄС енергетичної системи України. До цього відноситься і розширення транскордонних потужностей, стимулювання приватних інвестицій у сектор, прозора та прогнозована регуляторна політика, перегляд цінових обмежень на гуртовому ринку.