НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Результати тендеру ОПЗ, візит Чернишова до Словаччини та масована атака РФ: підсумки останнього тижня серпня на газовому ринку

В останній тиждень серпня Росія завдала масованого удару по українській енергетичній інфраструктурі. Ми всі змогли відчути наслідки цих атак у вигляді відновлення відключень електроенергії. Але окрім ударів по електроенергетиці, Росія також черговий раз атакувала газову інфраструктуру, в тому числі підземні сховища, газовидобувні об’єкти "Укргазвидобування" та об’єкти транспортування газу.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Внаслідок російської атаки було пошкоджено об’єкти газової інфраструктури: закачування газу до підземних сховищ 26 серпня обвалилося на 36% (до менше 18 млн куб м), а видобуток газу на 6% (до 49,7 млн куб м). Це найнижчі значення закачування та видобутку з червня. Тим не менше, завдяки невтомній роботі газовиків вже 27 серпня Україна змогла повернутися до звичних обсягів як закачування, так і видобутку природного газу.

Важливою подією минулого тижня стало оприлюднення результатів тендеру Одеського припортового заводу на закупівлю 242,557 млн куб м природного газу для відновлення роботи заводу після простою з осені 2021 року. Переможцем стала маловідома на газовому ринку львівська компанія "Укрнафтогазбуріння". Компанія зареєстрована минулого року, а її дохід у 2023 році, за даними YouControl, склав 30 млн грн, суттєво менше від очікуваної вартості постачання природного газу для ОПЗ – понад 4 млрд грн.

Сайт "Укрнафтогазбуріння" не працює, хоча це одна з умов отримання ліцензії НКРЕКП на постачання природного газу. Учасники ринку пов’язують "Укрнафтогазбуріння" з іншою львівською компанією – "Трібус Трейд" та Андієм Грисьо. Хоча хто стоїть за перезапуском Одеського припортового заводу наразі невідомо. Очікується, що вже у вересні завод може відновити роботу.

Наприкінці тижня з’явилася інформація з посиланням на радника голови офісу президента Михайла Подоляка, що Україна з 1 січня 2025 року збирається припинити транспортування російської нафти трубопроводом "Дружба". Така заява викликала реакцію нерозуміння, передусім в іноземних партнерів. Вже через декілька годин Подоляк був змушений спростовувати свою заяву.

Пізніше також Чернишов, який перебував з робочим візитом у Словаччині, одній з країн, що отримує російську нафту через Україну, також "категорично заперечив" припинення транзиту нафти до завершення дії контрактів. Чернишов у Словаччині провів ряд зустрічей з представниками влади, в тому числі прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо, та з очільниками словацьких енергетичних компаній. Сторони обговорювали роль України в енергетичній безпеці Європи.

Україна наразі продовжує транзит російської нафти до Угорщини, Словаччини та Чехії. Не дивлячись на заяви угорських та словацьких політиків, у липні обсяги транзиту російської нафти через українську ділянку "Дружби" зросли вдвічі у порівнянні з червнем. У серпні спостерігається певне зниження обсягів транзиту нафти у порівнянні з липнем, однак транзит зберігається на рівні, вищому, ніж у квітні-червні. Так, за 25 днів серпня Україна транспортувала понад 720 тис. т нафти, а за підсумками місяця очікується близько 880 тис. т.