Росіяни додатково замінували Запорізьку АЕС: Буданов розповів, що відомо

Росіяни додатково замінували Запорізьку АЕС: Буданов розповів, що відомо
Запорізька АЕС. Фото: "Енергоатом"

Російські війська додатково замінували захоплену Запорізьку АЕС, зокрема заміновано ставок-охолоджувач.

Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов в ефірі телемарафону.

"На жаль, станом на зараз насправді певна загроза існує. Ще раз кажу певна. Тому що Запорізька АЕС як знаходилась, так і знаходиться під тимчасовим контролем окупаційних військ", - зазначив він.

Буданов нагадав, що через те, що росіяни знищили греблю Каховської ГЕС, вони зруйнували нормальний доступ води до охолоджувачів на ЗАЕС.

"Але друге, найстрашніше, це те, що за цей час ЗАЕС була додатково замінована. І найстрашніше, що був замінований охолоджувач. Якщо вони виведуть його з ладу шляхом підриву, то є велика ймовірність, що будуть значні проблеми", - наголосив він.

Також очільник ГУР розповів, що за пів години до руйнування Каховської ГЕС, по радіозв’язку було зафіксовано команду російським військовим залишити територію гідроелектростанції.

"Ця штучна техногенна катастрофа – терористичний акт і акт екоциду – здійснений свідомо Російською Федерацією. Всі плітки, чутки, що може було якось інакше – не відповідає дійсності. Є багато фактів, які прямо показують, як все це відбувалося. Найцікавіше, що за пів години по радіомережі вийшли на підрозділ, який знаходився на Каховській ГЕС і сказали дуже швидко зібратися і покинути цю територію. В цей же час була група спеціального призначення. І після цього відбулося те що відбулося", - зазначив він.

За його словами, всі підрозділи російських окупаційних військ, які знаходилися поряд з Каховською ГЕС насправді не знали про те, що це відбудеться і ця подія застала їх "зненацька".

Нагадаємо, що в ніч на 6 червня 2023 російські війська підірвали Каховську ГЕС у Херсонській області. 

У "Енергоатомі" попереджали, що стрімке падіння рівня води в Каховському водосховищі є загрозою для окупованої Запорізької АЕС, яка бере звідти воду для підживлення конденсаторів турбін і систем безпеки. Втім, оскільки АЕС наразі зупинено, рівень води у ставку-охолоджувачі не змінюється.