Долар по 30: фєстіваль панікі та істєрікі

Чи є межі у цьогорічної девальвації валюти, де вони знаходяться і чим визначаються? Про це пише Дмитро Боярчук, виконавчий директор CASE Україна
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Почну з того, що гривня повинна девальвувати. Це її нормальний стан. Допоки наша конкурентоздатність "хворіє", а інвестиції обходять нас стороною, це буде відбуватись постійно. Більш детально чому так, читайте ось тут.

Але у кожного процесу, у тому числі і девальвації, є свої розумні межі. Саме про ці межі і хочу написати.

1) Експорт відновлюється. Останні місяці ситуація на зовнішньому ринку для нас складається досить непогано. Починаючи з літа ресурсні ціни з невеликими коливаннями йдуть вверх. Наша валютна виручка теж поволі нарощувалась. Ні у грудні, ні у січні ніякого розвороту поки не було.

2) Дефіцит рахунку поточних операцій невеликий. На відміну від 2013-го року у нас немає шаленого девальваційного потенціалу, який може "зірвати гайки".

3) Поточні коливання на валютному ринку мають монетарні причини — одноразове масштабне вприскування гривні в економічну систему на фоні нервової ситуації навколо націоналізації ПриватБанку.

4) Ситуація початку 2017-го року є повторенням стрибка гривні минулого року, коли накопичувались масштабні залишки на рахунках Держказначейства і за короткий період великі обсяги гривні опинились в економіці. Єдина відмінність — цього року маємо фактор ПриватБанку. Див. графік із залишками на рахунках Держказначейства та графік з держоблігаціями в портфелі НБУ;

Які висновки?
1) Траєкторія обмінного курсу, скоріш за все, буде подібна до минулорічної — стрибок і потім повернення до нижчих рівнів;

2) Передумов для "обвальної" девальвації немає — наш прогноз (CASE Україна) UAH 30/USD на кінець року і близько UAH 28.5/USD в середньому за рік;

3) НБУ та Мінфіну час вже задуматись, що просте планування видатків бюджету (у тому числі і за рахунок напівемісійних "прибутків" НБУ) рятує від штучної девальвації — пам"ятайте, прості речі рятують життя.