Які іноземні компанії допомагають скеровувати російські ракети на Україну

Які іноземні компанії допомагають скеровувати російські ракети на Україну

Росія продовжує закупляти мікрочипи з підтримкою ГЛОНАСС завдяки численним підставним компаніям та дистриб’юторам.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Там нагадали, що за останні два тижні Україна зазнала наймасштабніших обстрілів за весь період повномасштабної війни. 15 листопада Росія випустила по українських містах та селах близько 100 ракет.  Через масовані обстріли мешканці Києва, Харкова, Житомира, Львова, Тернополя, Рівного, Хмельницького та багатьох інших населених пунктів частково або повністю залишилися без світла та води.

23 листопада українські сили ППО збили 51 з 70 крилатих ракет і п’ять дронів-камікадзе, які російські війська випустили по Україні. Попри це, Росія все ж завдала шкоди енергетичній та цивільній інфраструктурі. Більшість українських міст були знеструмлені. Російська ракети влучили в три багатоповерхових будинки, загинуло 10 людей.

"Російські ракети не досягають цілей без чітких координат, які визначають навігаційні системи. Для скеровування ракет росія використовує власну розробку ГЛОНАСС, аналог GPS. ГЛОНАСС був створений в 1982 році на замовлення Міноборони СРСР. Хоча ГЛОНАСС є системою подвійного призначення, переважно її використовують російські військові для наведення зброї на українські міста", - зазначають у розвідці.

Там підкреслюють, що в російській навігаційній системі є слабке місце – ГЛОНАСС залежить від мікрочипів, які виробляють іноземні компанії.

"У російських ракетах та дронах встановлені мікрочипи іноземного виробництва з підтримкою ГЛОНАСС – зазвичай, це цивільні чипи, але росіяни використовують їх для військових цілей. Чіпи приймають та обробляють координати від ГЛОНАСС, а ракети за допомогою цієї інформації орієнтуються у просторі та цілять в українську цивільну та енергетичну інфраструктуру", - наголошують у розвідці.

За даними відомства, низка іноземних компаній до сьогодні продовжує виробляти мікрочіпи з підтримкою ГЛОНАСС:

  • Linx Technologies (США); 
  • Broadcom (США); 
  • Qualcomm (США); 
  • Telit (США); 
  • Maxim Integrated (США); 
  • TRIMBLE (США); 
  • Cavli Wireless (США); 
  • u-blox AG (Швейцарія); 
  • STMicroelectronics (Швейцарія); 
  • Sierra Wireless (Канада); 
  • NovAtel (Канада); 
  • Septentrio (Бельгія); 
  • Antenova (Британія).

"Росія, у свою чергу, продовжує закупляти мікрочипи з підтримкою ГЛОНАСС завдяки численним підставним компаніям та дистриб’юторам. Вони застосовуються щонайменше в таких видах зброї, як-от: безпілотники “Орлан-10” та Shahed-136, РСЗВ “Торнадо-С” та “Смерч”, ракети “Іскандер”, “Калібр” та “Кинджал”, а також авіаційні та крилаті ракети X-101, X-555, Х-38, Х-59МК, Х-31", - зауважують у ГУР МО.

У розвідці зазначають, що без чипів з підтримкою ГЛОНАСС іноземного виробництва росіянам доведеться з нуля будувати власну мікроелектроніку. Експортний контроль та контроль з боку виробників у такому випадку не подіє, адже Росія постійно вигадує нові шляхи обходу санкцій та закупівлі технологій.

"Іноземні компанії мають усвідомити прямий вплив своєї продукції на обороноздатність Росії, припинити виробляти чипи з підтримкою ГЛОНАСС та забрати функцію підтримки цієї навігаційної системи з усіх своїх пристроїв", - зазначають у ГУР МО.

Раніше у розвідці повідомили, що нові дані, зібрані зі збитих в Україні іранських безпілотників, свідчать, що більшість частин БПЛА виробляються компаніями в США, Європі та інших країнах-союзниках.