"Це логічно та правильно": Глава Донецької ОВА пояснив, чому українська армія пішла зі Світлодарська

"Це логічно та правильно": Глава Донецької ОВА пояснив, чому українська армія пішла зі Світлодарська
Павло Кириленко. Фото: скріншот відео

Начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко заявляє, що відхід українських військ зі Світлодарська та сусідніх населених пунктів був продиктований міркуваннями необхідності їхнього перегрупування, і вважає таке рішення правильним. Про це він сказав у коментарі "Донбас Реалії" (проект української редакції "Радіо Свобода").

"Це було вимушене перегрупування. Це було зроблено логічно і правильно — для того, щоб зберегти особовий склад і надалі не лише стримувати ворога, а й з перегрупуванням мати можливість надалі зачищати території, незважаючи на те, яка складна ситуація", - заявив керівник області.

За його словами, залишена територія і так з трьох сторін уже контролювалася окупаційними військами, тому вони могли її просто взяти в кільце, але "просто сталося так", що три населені пункти опинилися під контролем російських окупаційних військ і так званої "ДНР".

"Я завжди був і залишаюся реалістом. І тут слово "відступити" в цій ситуації буде застосоване однозначно лише окупантом з метою своєї пропаганди. Це виключно перегрупування, це правильне логічне рішення в даній ситуації, щоб зберегти, перегрупуватися. Я ж розумію, де вони по карті розташовані - наші Збройні сили. Тобто це не відступ, їх не відкинули з цієї громади... Звичайно ж, це не може не засмучувати", - додав Кириленко.

Водночас він наголосив, що ця територія не зазнавала масштабних обстрілів, через що і жителі не поспішали її покидати. Так, за оцінкою начальника ОВА, у Світлодарську залишилося понад 10 тисяч людей. При цьому про рішення армії відійти з міста місцевим жителям ніхто не повідомляв.

"Вона не зазнавала таких тотальних обстрілів, як Мар'їнка, Красногорівка, Авдіївка та ж сама, той же Торецьк. Тому це прямий зв'язок з тим, що люди там і залишилися. Я не говорю зараз про погляди людей, я зараз говорю про те, що більше кількість жителів у населених пунктах залишилася. Тому за кількістю – виїхало не більше 30%, це я беру по максимуму", - зазначив він.

В той же час Кириленко не зміг спрогнозувати наслідки цієї події в контексті Вуглегірської теплоелектростанції, розташованої за пару кілометрів на північ від Світлодарська.

"Були потрапляння і в саму дамбу, і ворог неодноразово працював по електростанції. Наразі складно щось прогнозувати, як поводитиметься ворог і в якому обсязі вироблятиметься електроенергія", - зазначив він.

Нагадаємо, що напередодні окупанти зайняли селище Миронівський, а вранці у вівторок - і Світлодарськ. За словами голови військової адміністрації громади Сергія Гошка, поки що значної присутності ворожих військ у місті не спостерігається.