Лавров заявив, що "Захід хоче влаштувати провокацію в Україні"

Лавров заявив, що "Захід хоче влаштувати провокацію в Україні"
Сергій Лавров. Фото: ТАРС

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров під час виступу в Держдумі заявив, що нібито західні країни підштовхують українську владу до проведення силових операцій на Донбасі.

"Захід дуже хоче якоїсь реальної провокації", - сказав Лавров у Держдумі.

Глава російського МЗС вважає, що ЄС ставить перед собою такі цілі, щоб "київський режим зірвався на силову операцію на Донбасі, або іншим способом поховати остаточно Мінські домовленості".

Крім того, він вважає, що західні країни "нарощують військово-політичний тиск на РФ, проводять провокації поблизу російських кордонів".

Окремо Лавров звернув увагу на відносини України та НАТО. Чиновник вважає, що Україну втягують у "НАТОвську орбіту" і підштовхують країну до організації військових провокацій проти Росії.

Раніше російська влада вимагала від США, як і від НАТО, дати письмові "залізобетонні" гарантії невступу України до альянсу в майбутньому.

Свої побажання письмово Росія офіційно направила США в грудні 2021 року. У них РФ пропонувала НАТО не розміщувати додаткові сили та озброєння за межами тих країн Європи, в яких вони були станом на 27 травня 1997 року, коли РФ підписала з альянсом угоду про взаємні відносини, співпрацю та безпеку.

26 січня США та НАТО відповіли на вимоги Росії. Зокрема, державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що американська сторона не відмовляється від принципу "відчинених дверей" у НАТО, тобто будь-яка країна може стати членом альянсу.