Україна ознайомлена з відповіддю США Росії щодо членства в НАТО і не має заперечень - Кулеба

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба. Фото: пресслужба МЗС

Україна ознайомлена зі змістом письмової відповіді США Росії в рамках переговорів про взаємні гарантії безпеки щодо вимоги РФ про неприйняття України в НАТО, причому не має заперечень з цього приводу. Про це заявив під час онлайн-брифінгу міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Ми чудово знаємо, що скажуть наші партнери Російській Федерації, все це нам відомо і з нами скоординовано... [Наша позиція] врахована, і пропозиції, які США надішлють Росії в частині України, не викликають наших заперечень", - сказав він.

Кулеба повідомив, що минулої п'ятниці він мав телефонну розмову з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, який зателефонував відразу після зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і повідомив про її підсумки.

Український міністр повторив позицію про те, що свої письмові відповіді Росії американська сторона має намір вже передати цього тижня, наголосивши на важливості продовження переговорів з РФ, оскільки "поки говорять дипломати, гармати мовчать".

Крім цього, Кулеба повідомив, що на даний момент "знайшла позитивний відгук у наших партнерів" і зараз опрацьовується ідея проведення в Україні саміту міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу. Він наголосив, що якщо такий захід відбудеться, він буде першим в історії.

Нагадаємо, що 21 січня Блінкен та Лавров зустрілися у швейцарській Женеві, оскільки США захотіли отримати додаткові роз'яснення щодо поданих Росією місяцем раніше пропозицій щодо гарантій взаємної безпеки.

Говорячи тоді про підсумки зустрічі, російський міністр заявив, що вважає за правильне оприлюднити майбутню відповідь США і проситиме Блінкена, щоб американська сторона не заперечувала проти цього.

Проте, як повідомило після цього видання The Washington Post, США все ж попросили Росію відмовитися від публікації відповіді щодо гарантій безпеки.

Зазначимо, що у питанні України Росія вимагає від США, як і від НАТО, дати письмові "залізобетонні" гарантії її невступу до альянсу в майбутньому. Однак і США, і НАТО загалом категорично відмовляються надати такі гарантії, наполягаючи на праві будь-якої країни приєднатися до НАТО, хоча з інших питань допускають прогрес у переговорах.