НАТО розгорне додаткові сили у Східній Європі через нарощування військ РФ біля України

Країни-члени НАТО переводять сили у стан підвищеної готовності та спрямовують додаткові військові судна та винищувачі до місць розгортання сил альянсу у Східній Європі, оскільки Росія продовжує нарощування своєї військової присутності в Україні та навколо неї, йдеться у повідомленні на сайті НАТО.

"В останні дні ряд союзників зробили оголошення про поточне або майбутнє розгортання. Данія відправляє фрегат у Балтійське море і збирається направити до Литви чотири винищувачі F-16 для підтримки місії НАТО з патрулювання повітряного простору в регіоні. Іспанія відправляє кораблі для приєднання до військових сил НАТО і розглядає можливість відправлення винищувачів до Болгарії", — наголошується у ньому.

Франція висловила готовність послати війська до Румунії під командуванням НАТО, а Нідерланди з квітня направлять до Болгарії два винищувачі F-35 для підтримки діяльності НАТО з патрулювання повітряного простору в регіоні, а також направлять один корабель і наземні підрозділи до резерву для сил реагування. НАТО.

Крім того, зазначається, що США також ясно дали зрозуміти, що розглядають можливість збільшення своєї військової присутності у східній частині Північноатлантичного союзу.

"Я вітаю союзників, які надають додаткові сили в рамках НАТО. НАТО продовжить вживати всіх необхідних заходів для захисту та оборони всіх союзників, у тому числі шляхом посилення східної частини Північноатлантичного союзу. Ми завжди реагуватимемо на будь-яке погіршення нашого середовища безпеки, у тому числі шляхом зміцнення нашої колективної оборони", — заявив генеральний секретар альянсу Йєнс Столтенберг.

В організації нагадують, що свого часу розмістили свої сили у східній частині альянсу, зокрема чотирма багатонаціональними бойовими групами в Естонії, Латвії, Литві та Польщі у відповідь на анексію Криму Росією у 2014 році.

"Ці підрозділи, очолювані Великобританією, Канадою, Німеччиною та США відповідно, є багатонаціональними та боєздатними. Їхня присутність ясно дає зрозуміти, що напад на одного союзника буде вважатися нападом на весь альянс. До 2014 року у східній частині альянсу не було сил НАТО", — наголошується у повідомленні.

Нагадаємо, що Росія вимагає від НАТО виключити подальше розширення альянсу, у тому числі за рахунок України та Грузії, а також вивести свої сили з країн, що вступили до нього після 1997 року, і не вести більше у цих та інших країнах Східної Європи та Закавказзя в принципі ніякої військової діяльності.

Проте в альянсі категорично відмовляються надати гарантії невступу України, наполягаючи на праві будь-якої країни приєднатися до альянсу. Крім того, у НАТО відмовилися вивести війська з Болгарії та Румунії.

Переговори, проведені Росією 10 та 12 січня з представниками США та НАТО з цих питань, поки що не призвели до якоїсь угоди. Зокрема, Росія поки що очікує цього тижня письмового викладу позиції американської сторони. При цьому в РФ погодилися не вимагати від НАТО документальних гарантій невступу України, але хочуть, як мінімум, отримати такі від США як найбільшої країни альянсу.