США допоможуть українським партизанам, якщо Росія нападе - The New York Times

США допоможуть українським партизанам, якщо Росія нападе - The New York Times
США допоможуть українським партизанам, якщо Росія нападе - The New York Times

США підтримають повстанський партизанський рух в Україні, який виникне після нападу Росії.

Про це пише The New York Times.

Видання посилається на міністра оборони США Ллойда Остіна та голову Об'єднаного комітету начальників штабів генерала Марка Міллі. Обидва у телефонних переговорах попередили російських колег, що навіть якщо Росії вдасться провести бліцкриг в Україні, це не убезпечить Кремль від опору українського народу.

Високопосадовці ясно дали зрозуміти, що ЦРУ (таємно) і Пентагон (явно) прагнутимуть допомогти будь-якому українському партизану.

Представники адміністрації заявили, що плани надання допомоги українським партизанам можуть включати навчання у сусідніх країнах, які є частиною східного флангу НАТО: Польщі, Румунії та Словаччини, що дозволить партизанам вільно виїжджати з України та також спокійно повертатися назад.

Сполучені Штати та їхні союзники по НАТО можуть також надати медичне обладнання, послуги та навіть притулок під час російських наступальних операцій.

За словами офіційних осіб, Сполучені Штати гарантовано поставлять наступальне озброєння українцям, якщо російські війська вторгнуться до країни.

"Якщо Путін вторгнеться в Україну з великими військовими силами, військова допомога США та НАТО - розвідка, кібернетична, протитанкова та протиповітряна зброя, наступальні морські ракети - значно збільшиться", - сказав адмірал у відставці Джеймс Ставрідіс.

"І якщо агресія Росії створить український повстанський рух, Путін має зрозуміти, що ми вже чудово знаємо, як озброювати, навчати та заряджати енергією на боротьбу повстанців", - додав Ставрідіс.

Як приклад, він вказав на американську підтримку моджахедів в Афганістані проти радянського вторгнення туди в кінці 1970-х і 1980-х роках, до підйому талібів.

Як пише видання, зараз, особливо на заході, українці приєднуються до сил територіальної оборони, які навчаються партизанській тактиці.

Напередодні Росія   почала військові навчання   у прикордонних з Україною областях. У маневрах задіяно близько 300 одиниць військової техніки, зокрема танки Т-72Б3, бойові машини піхоти БМП-2, а також штатне стрілецьке озброєння.

Крім того, спостерігачі фіксують масштабне перекидання військової техніки та особового складу армії РФ зі Східного Сибіру та Далекого Сходу на захід.

Зазначимо, за інформацією американського видання New York Times, Путін змінив дату можливого вторгнення в Україну ближче до весни. Однією із причин стали погодні умови для просування бронетехніки.