США передали Росії письмову відповідь на "гарантії безпеки": Блінкен розкрив деталі

США передали Росії письмову відповідь на "гарантії безпеки": Блінкен розкрив деталі
США врахували думку та побажання Росії у своїй відповіді, заявив Блінкен

США 26 січня передали Росії письмові відповіді на так звані "гарантії безпеки". Відразу після цього державний секретар США Ентоні Блінкен провів брифінг, під час якого розкрив деталі відповіді.

Він наголосив, що американська сторона не планує публікувати свою письмову відповідь, оскільки не бачить у цьому необхідності. При цьому Блінкен повідомив, що США не відмовляються від принципу "відчинених дверей" у НАТО, тобто будь-яка країна може стати членом альянсу.

Вашингтон дав оцінку "занепокоєнням" Росії та вказав ті сфери, в яких США та Кремль можуть порозумітися, зазначив держсекретар.

"Ми впевнені, що наші принципи, якими ми керуємося, у тому числі щодо територіальної цілісності та суверенітету України та права кожної країни самостійно приймати рішення щодо вступу в альянси, не можуть бути порушені. Ми повинні вжити взаємних прозорих заходів щодо ядерного потенціалу та військових навчань у Європі", - заявив Блінкен.

Він додав, що у відповіді американська влада порушила питання контролю над озброєнням. США повідомили російській стороні, що готові укласти додаткові угоди щодо цього.

Вашингтон готовий відновити дружні стосунки та співпрацювати з РФ, якщо Кремль припинить агресію проти України.

"Наша відповідь скоординована з Україною та Європою. Ми врахували їхню думку та побажання у нашій відповіді Москві", - підсумував держсекретар.