НАТО передала відповідь РФ про "гарантії безпеки" і "готується до гіршого", - Столтенберг

НАТО передала відповідь РФ про "гарантії безпеки" і "готується до гіршого", - Столтенберг
НАТО підготувало санкції для Росії, заявив Столтенберг. Фото: Facebook генсека

НАТО слідом за США передала Росії свої пропозиції у відповідь на ініціативи Москви з безпеки в Європі. При цьому альянс готується до будь-якої реакції РФ, зокрема найгіршої, заявив генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг під час екстреної прес-конференції 26 січня.

"Ми вирішили відповісти письмово, тому що сприйняли ці вимоги Росії дуже серйозно. Ми хотіли прогресу в діалозі з Росією. Ми уважно вислухали пропозиції РФ, і надали пункти, в яких ми можемо погодитися. І тому це саме письмовий документ", — пояснив Столтенберг.

Він окреслив три основні сфери, в яких альянс має намір досягти прогресу. Йдеться про відносини між Росією та США, а також про безпеку в Європі та заходи щодо зменшення ризиків.

Чиновник наголосив, що альянс не відмовиться від принципу "відкритих дверей", поважаючи бажання Грузії та України стати членами НАТО та відсутність такого у Швеції та Фінляндії.

Водночас, альянс готовий встановити пряму лінію зв'язку і хоче обговорювати роззброєння, розміщення ракет, контроль над озброєннями, підкреслив Столтенберг.

Крім того, НАТО вимагає від Росії вивести свої війська з Грузії, України та Молдови. В надії на деескалацію альянс має намір посилювати свою військову присутність, зокрема у регіонах Балтійського та Чорного морів, зазначив Столтенберг.

"Ми готуємося до найгіршого. Ми готові до ситуації, в якій Росія знову вдасться до сили. Ми підготували санкції", - підсумував Столтенберг.

Раніше США передали Росії письмову відповідь на "гарантії безпеки". Державний секретар США Ентоні Блінкен наголосив, що американська сторона не планує публікувати свою письмову відповідь, оскільки не бачить у цьому необхідності. При цьому Блінкен повідомив, що США не відмовляються від принципу "відчинених дверей" у НАТО, тобто будь-яка країна може стати членом альянсу.