Засідання Ради безпеки ООН: постпред України заявив, що "Росія перетворилася на нацистський концтабір"

радбез оон
Радбез ООН. Фото: скріншот відео

У Раді Безпеки ООН у вівторок, 5 квітня, відбулося засідання, присвячене війні в Україні та військовим злочинам.

Заступник Генсека ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс сказав, що внаслідок війни в Україні понад 11,3 мільйона громадян були змушені залишити свої будинки, у тому числі 4,2 мільйона знайшли притулок в інших країнах.

"На жаль, ці цифри продовжать зростати, доки не буде взято паузу, не буде встановлено миру", - додав Гріффітс.

Він також висловив занепокоєння у зв'язку зі зростаючим числом повідомлень про випадки сексуального насильства, наруги та торгівлі людьми.

Президент України Володимир Зеленський по відеозв'язку розповів про військові злочини Росії.  

"Зараз світ побачив, що зробили російські військові в Бучі, поки утримували місто в окупації, але світ ще має побачити, що вони зробили в інших окупованих містах і районах нашої країни", - підкреслив він.

Зеленський сказав, що потрібно реформувати систему безпеки ООН для того, щоб "право на вето" не було "правом на вбивство".

У відповідь постійний представник Росії при ООН Василь Небензя назвав кадри з Бучі "відвертими злочинними виставами з мирними українцями, вбитими своїми ж радикалами...".

"Ми прийшли до вас не через українські землі. Ми прийшли, щоб принести довгоочікуваний мир на Донбас, що спливає кров'ю", - заявив Небензя.

"Як так, що росіяни опустилися до жорстокості нацистів? Коли ви почали отримувати задоволення від вчинення дій, як у нацистів? Від убивства мирних жителів, від спроб позбавити іншу країну міжнародно визнаних кордонів?" - спитав постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Він сказав, що "Росія перетворилася на нацистський концтабір".

У Раді безпеки вимагали, щоб Росія негайно припинила військову агресію та вивела війська з території України.

"Війна в Україні через її характер, інтенсивність та наслідки - один із найбільших викликів міжнародному порядку та архітектурі глобального світу, заснованим на Статуті Організації Об'єднаних Націй", - сказав генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Перед цим скликати засідання Радбезу намагалася РФ, заявляючи про нібито "злочинні провокації українських військових і радикалів" у Бучі. Але головуюча Британія відповіла відмовою на запит РФ.

Тим часом Сполучені Штати Америки вирішили звернутися до ООН з проханням виключити Росію з Ради з прав людини.