Уряд доручив Мінцифри запусити опитування в "Дії": як це буде працювати

Уряд доручив Мінцифри запусити опитування в "Дії": як це буде працювати

Кабінет Міністрів України доручив Міністерству цифрової трансформації протягом трьох місяців забезпечити технічну можливість проведення опитувань громадян через мобільний додаток "Дія".

Відповідну постанову №90 уряд ухвалив 7 лютого, повідомляє пресслужба Кабміну.

Згідно з документом, Кабмін хоче, щоб у "Дії" українці змогли висловлювати свою думку щодо ініціатив влади у різних сферах суспільного життя.

"Опитування є збором інформації, що проводиться з метою дослідження загальної думки (позиції) населення з ініціатив, спрямованих на вирішення питань державного управління у різних сферах суспільного життя", - йдеться у постанові уряду.

При цьому такі опитування не прирівнюються до референдуму, виборів, а також не є формою публічного обговорення чи електронних консультацій з громадськістю.

Щоб взяти участь у такому опитуванні, українці мають заповнити анкети в "Дії".

При цьому є низка обмежень щодо формату проведення таких опитувань:

  • анкета може містити одночасно максимум 10 варіантів відповіді одне питання;
  • питання не можуть суперечити законодавству України;
  • забороняється розміщення питань, спрямованих на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету, територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;
  • питання не можуть стосуватися податків, бюджету, амністії;
  • забороняється розміщення питань, віднесених Конституцією та законами України до ведення органів правопорядку, прокуратури чи суду.

Зазначаємо, що учасник може пройти опитування лише один раз. Відповідь, надану респондентом, вважатимуть остаточною і її ніхто не зможе змінити, підкреслили в уряді.

Раніше президент Володимир Зеленський анонсував створення онлайн-виборів в Україні. За словами гаранта, над нею працюють компанії Apple та Microsoft разом з українськими фахівцями.

Крім того, Apple допоможе Україні провести перепис населення. Частково його також проведуть онлайн, але чи буде задіяна "Дія", ще невідомо.