НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

Вагітні отримають декретну допомогу від Фонду соцстрахування навіть з-за кордону

вагітність, вагітна на роботі, робота, фонд соцстрахування

Фонд соціального страхування профінансує декретну допомогу вагітним працівницям, які виїхали за кордон через війну, навіть якщо вони не встигли оформити лікарняний в Україні. 

Про це повідомила пресслужба Фонду. 

Аби фінансування стало можливим, МОЗ спростило процедуру формування медвисновків. Тепер отримати е-лікарняний після настання 30 тижня вагітності можна дистанційно.

"Для цього вагітна має зв’язатись зі своїм лікарем в Україні, який вів або продовжує вести її вагітність – він перевірить попередні медичні записи і створить медвисновок, на базі якого автоматично сформується електронний лікарняний", - йдеться у повідомленні. 

Як повідомили у Фонді, створений без особистого прийому е-лікарняний щодо вагітності та пологах є підставою для отримання декретної допомоги. 

Також для здійснення виплати роботодавець жінки має сформувати за е-лікарняним та подати до ФССУ заяву-розрахунок – на її підставі Фонд проведе фінансування.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я затвердило наказ "Про забезпечення реєстрації новонароджених в умовах воєнного стану". Це рішення дозволяє зареєструвати народження дитини в тому випадку, якщо пологи трапилися не в медзакладі.