Звернення автомобільних імпортерів та дилерів до всіх гілок влади України

4 лютого 2009 року Верховна Рада україни проголосувала Закон україни «Про внесення змін до деяких законів україни з метою поліпшення стану платіжного балансу україни у зв'язку з світовою фінансовою кризою» номер 3379 у новій редакції кількістю голосів — 3

4 лютого 2009 року Верховна Рада україни проголосувала Закон україни «Про внесення змін до деяких законів україни з метою поліпшення стану платіжного балансу україни у зв'язку з світовою фінансовою кризою» номер 3379 у новій редакції кількістю голосів — 328. На даному етапі ще не діючий закон у новій редакції чекає на реакцію Президента україни. У зв’язку з цим всеукраїнська асоціація автомобільних імпортерів та дилерів( ВААІД) звертається до Президента україни, Голови Верховної Ради та Прем’Єр-міністра.

Головна мета листа-звернення ВААІД полягає у висловленні обурення намаганнями деяких фракцій «протягнути» фактичне підвищення митних тарифів на обмежену групу імпортних товарів на додаткові 13%, незважаючи на вето Президента.

Зокрема в листі зазначено, що 4 лютого 2009 року Парламент лише частково прийняв зауваження Президента до Закону № 3379.

Так, у новій редакції Закону виокремлено та зафіксовано групу товарів, що не ввійшли до так званої « групи товарів критичного імпорту » і на які буде розповсюджуватись введена 13%-ва надбавка. При цьому імпорт легкових автомобілів (товарна позиція 8703) та імпорт моторних транспортних засобів для перевезення вантажів (8704) підлягаєють стягненню додаткових 13%, а імпорт шасі, кузовів, запчастин та машинокомплектів (8707, 8708, 8709), що використовуються для складання автомобілів, — а це понад 60% загального автомобільного ринку України — входять до групи критичного імпорту. Таким чином, прийнятий закон не призведе до скорочення відтоку коштів з нашої держави та не поліпшить стан платіжного балансу, а призведе лише до перерозподілу імпорту між групою готових автомобілів та групою машинокомплектів на користь останньої.

Крім того, будь-які додаткові податки та збори в ситуації фінансової кризи призводять до подальшого зростання цін на товари та є додатковим навантаженням на споживача. Таким чином, на відміну від інших держав Західної Європи, Україна не підтримує матеріальне благополуччя населення, а посилює  фінансовий  тиск, сприяючи подальшому зубожінню українського народу.

Більш того, Парламент знехтував зауваженням Президента щодо невідповідності закону № 3379 статті ХІІ ГАТТ СОТ 1994 р. щодо незастосування державами-членами СОТ жодних надбавок до діючих ставок ввізного мита. Таким чином, таке введення 13%-вої надбавки стане в чистому вигляді протекціоністським заходом.

Своїм зверненням автомобільні імпортери та дилери знову намагаються донести до всіх гілок влади України, що вітчизняний автомобільний ринок — це підприємства з продажу та технічного обслуговування автомобілів по всій території України. 

До його складу входять як офіційні імпортери, які у своїй більшості є підприємствами з іноземними інвестиціями  всесвітньо відомих світових корпорацій, так і розгалужена  дилерська мережа, що складається з підприємств малого та середнього бізнесу. Скорочення обсягів продажів вже змусило мінімізувати витрати всіх підприємств цієї галузі української економіки і надалі може призвести до повного банкрутства підприємств та значного збільшення чисельності безробітних.

Всеукраїнська Асоціація автомобільних імпортерів та дилерів звертається до Президента з проханням скористатися правом вето та відхилити Закон № 3379 «Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з світовою фінансовою кризою» як такого, що суперечить та порушує міжнародні угоди та прийняті Україною зобов’язання.

Також цим листом члени ВААІД закликають усі гілки влади України забезпечити стабільні умови роботи бізнесу та накласти мораторій на будь-яке підвищення податків у період фінансової кризи.