НБУ курс:

USD

41,19

--0,03

EUR

45,43

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

Огірки в Україні вже вдвічі дорожчі, ніж торік: чому піднялися ціни

Огірки в Україні вже вдвічі дорожчі, ніж торік: чому піднялися ціни
Фото: freepik

Цього тижня виробники тепличних огірків в Україні суттєво підвищили відпускні ціни на свою продукцію. Вартість огірків зараз удвічі перевищує торішній показник за аналогічний період.

Про це повідомляють аналітики EastFruit.

Станом на сьогодні, ціни на тепличні огірки варіюються від 45 до 60 грн за кілограм ($1,09-1,46/кг), що в середньому на 12% більше порівняно з минулим тижнем.

Експерти пояснюють, що зростання цін зумовлене кількома факторами. По-перше, на ринку спостерігається обмежена пропозиція огірків, оскільки продукція відкритого ґрунту майже не надходить до продажу.

По-друге, через прохолодну і похмуру погоду деякі тепличні комбінати ще не розпочали збір врожаю огірків другого обороту, а ті, що почали, пропонують лише невеликі обсяги.

У результаті, ціна на тепличні огірки в Україні зросла вдвічі порівняно з минулим роком, і учасники ринку прогнозують можливе подальше подорожчання через високий попит.

Ціни на овочі в Україні

Наразі фермери в основних регіонах виробництва відвантажують якісну моркву по 12-16 грн/кг, що в середньому це вже у 2,2 рази дорожче, ніж торік і на 32% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

Останніми тижнями на ринку помідорів в Україні спостерігається активний ріст цін. Основною причиною є значне скорочення пропозиції томатів із місцевих господарств, у той час як попит залишається стабільним. Станом на 13 вересня українські виробники продавали тепличні помідори за ціною 50-60 грн/кг, що на 17% вище, ніж попереднього тижня. Це також є найвищим рівнем цін на томати за останні 7 років.

Спостерігається і стрімке зростання попиту на картоплю, що сприяє подальшому подорожчанню цього овочу. Українські фермери пропонують картоплю до продажу по 12-18 грн/кг.

Також на українському ринку почала дорожчати цибуля через скорочення пропозиції та дефіцит якісної продукції. Українські фермери продають цибулю в діапазоні 10-15 грн/кг, що в середньому на 16% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.