НБУ курс:

USD

41,21

--0,06

EUR

45,96

--0,24

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

Свинарство України – чергові гойдалки незламності

Турбулентність на ринку вирощування свиней в Україні вражає – від цінового сплеску у 2022-2023 до крутого піке у 2024. При цьому з другої половини поточного року до ринкових факторів додався форс-мажор – різке скорочення поголів’я внаслідок епідемії африканської чуми свиней (АЧС). Що чекає на галузь восени цього року та в першій половині наступного, 2025 року?

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Свинарство вчора, сьогодні та завтра: сплеск, піке, цінове ралі

Головною проблемою для всіх свинарів (яка відбивається і на їх постачальниках – виробниках кормів, ветпрепаратів, обладнання), є суттєве зниження в цьому році цін на свиней – до 30%. Тренд характерний для всього світу, проте, за даними Асоціації свинарів України (АСУ), найбільше падіння закупівельних цін на живець спостерігається саме в Україні.

Різко ситуація  в найближчі пару місяців не зміниться, проте вже з сезонного передноворічного піку можна очікувати на розворот. За даними АСУ, якщо перед Новим роком ціна за кілограм живця сягне 70 грн/кг, то вже в березні (після короткочасного січневого просідання), вартість кілограма живця подолає позначку 80 грн/кг.

При цьому за 8 місяців 2024 року в країні на 10% зменшилась кількість промислових майданчиків з відгодівлі свиней, переважно внаслідок виходу з ринків "ентузіастів", що зайшли в галузь на тлі високих цін на живець у 2022-2023 рр. Відповідно, ті, хто продовжить відгодівлю в грудні 2024 - травні 2025, зможуть компенсувати собі фінансові складнощі сьогодення. 

Другою ключовою проблемою галузі є АЧС – африканська чума свиней. За оцінками аналітикині АСУ Олександри Бондарської, останніми місяцями внаслідок епідемії поголів’я свиней в Україні скоротилося мінімум на 20%. В асоціації прогнозують, що до кінця року цей показник перевищить 30%.

Що робить держава? Наразі – тільки аналізує ситуацію, веде діалог з учасниками ринку, збирає пропозиції з поліпшення ситуації шляхом зміни нормативки. Такий висновок можна зробити з виступів посадовців  (перший заступник міністра Тарас Висоцький та голова Держветслужби Ігор Лоцкін) на конгресі "Прибуткове свинарство", що відбувся минулого тижня в Умані.

"Ми створили робочі групи і напрацьовуємо проєкти" - така суть  відповідей чиновників, котрі дорікали свинарям, що ті не повідомляють про випадки АЧС, а відразу ж ріжуть стадо та продають свиней. Це не просто небезпечно, але й підживлює спіраль епідемії АЧС в Україні: чумою свиней хворіють тільки свинки, але носіями можуть бути люди, тварини й навіть комахи.

Виконавча директорка АСУ Оксана Юрченко під час вищезазначеного заходу запропонувала від імені виробників  компроміс - якщо держава не може виплачувати компенсації тваринникам за утилізованих свиней (як роблять у ЄС, де дуже жорстке регулювання цієї теми), то можна було б неінфіковану частину стада доправити на переробку у вигляді консервів, які зараз потребують ЗСУ. Це хоч якось би компенсувало б бізнесу величезні втрати. "Візьмемо ідею на опрацювання" - досить нейтрально відрефлексували держслужбовці.

Чи є шляхи порятунку галузі

Як можна мінімізувати негативний влив насичення ринку на початку 2024 року і наступного зниження закупівельних цін? Варто виокремити три напрямки:

Підвищення ефективності виробництва

Представники постачальників кормів акцентували увагу на інноваційних підходах. Наприклад – застосування ензимів у кормах, що підвищують ефективність травлення у тварин.

Зменшення собівартості шляхом оптимізації бізнес-процесів

Постійний моніторинг цін, пошук дешевої сировини для підготовки кормів, впровадження біопаливної генерації на власній сировині в умовах відключень електроенергії, використання гною свиней як добрив тощо.

Оптимізація бізнес-процесів та інновації є тим, про що завжди говорять лідери галузі. Наприклад, Сергій Касьянов, власник виробника свиней KSG Agro (входить в топ-10 свинокомплексів України). Лідери, за виключенням "АПК-Інвест" Бориса Колеснікова – завжди "на плаву". Цю компанію підкосило руйнування ферм в місцях бойових дій на Донбасі та прифронтових зонах. За іронією долі, саме розпродаж маточного поголів’я цим підприємством став одним з факторів обвалювання ринку.

Робота над експортом

Наразі виробництво свинини в Європі зменшується (-6% у 2024 році), хоча ЕС залишається netto-експортером свинини. Про це в ході "Прибуткового свинарства" повідомив Антоніо Таварес, голова робочої групи зі свинарства Copa Cogeca. На його погляд, свинарство України має шанс на експорт до ЄС навіть в умовах наявності АЧС. Головна умова – відповідність всіх стандартів виробництва директивам ЄС. Наприклад, наявність площ не менше 1 кв. м на свиню вже з наступного року (зараз  - 0,65). Крім того, наразі в ЄС дискутуються   ще більш жорсткі норми – відсутність металевих бар’єрів між свинями на свинофермах.

Що будемо мати у підсумку через 9-10 місяців – у середині 2025? Стабілізацію свинарської галузі, суттєво вищі закупівельні ціни на живець. При цьому роздріб подорожчає, але не так стрімко – бо рентабельність торгівельних мереж за свининою зараз і так дуже висока, а попит обмежений платоспроможністю українців.