Довгоочікувані зміни: у чому переваги нового закону про електронні земельні торги

Пройшло трохи більше ніж місяць відтоді, як ми святкували ухвалення парламентом законопроєкту №2195

Він, зокрема, врегульовує проведення електронних земельних торгів, позбавлених бюрократії, зайвих процедур, заздалегідь спланованих результатів та інших корупційних ризиків. Законопроєкт передбачає значно зручніший процес аукціону для учасників та й взагалі відповідає сучасним тенденціям щодо диджиталізації. Днями Президент України підписав законопроєкт і відтепер він вже іменується Законом №1444-IX. І є принаймні кілька причин, чому підписання та набуття чинності цього закону мають таке важливе значення. 

По-перше, закон передбачає встановлення певних правил, закріплених законодавством. Так, електронні земельні торги проводяться в єдиній торговій системі в режимі реального часу через інтернет. При цьому передбачена мінімальна кількість учасників, збільшено гарантійний внесок. Контроль за функціонуванням та проведенням торгів відходить до Кабінету Міністрів. Такий продуманий механізм не дозволяє зайвим особам втручатися у торги. 

До сьогодні правил проведення електронних земельних аукціонів, встановлених законом, просто не існувало. І це було підґрунтям для можливих корупційних схем або різних маніпуляцій на земельних торгах. 

Натомість Конституція має на це чітку вимогу: власність має набуватися виключно у порядку, передбаченому законом. Новий закон нарешті встановлює цей порядок.

Ще одна причина, через яку Закон №1444-IX є стратегічно важливим — це впровадження єдиної торгової системи, про яку я згадав вище. Відтепер проведення торгів видаватиметься інструменту, який не бере хабарів, не є кумом когось із учасників та взагалі повністю безпристрасний.  Слід зазначити, що для проведення аукціонів буде використовуватися так звана дворівнева система — коли відомості про учасників одночасно з'являються у базі даних, оприлюднюються на Єдиному державному порталі земельних торгів та інших майданчиках. Протокол про результати та переможця торгів оприлюднюється одразу після завершення — і це ще один запобіжник проти різних схематозів. Раніше впроваджувалися відомчі однорівневі системи, вразливі до корупції та хакерських атак. Отже, закон пропонує ефективне рішення проти корупції. 

Саме корупційні ризики ставали перепоною для того, щоб дрібні та середні аграрії, а також громади відчули переваги від земельної реформи. Закон №1444-IX встановлює однакові прозорі та конкурентні правила для всіх. Це відкриває додаткові можливості громадам — відтепер вони можуть ставати повноправними учасниками аукціонів. 

 Тож, закон встановлює єдині правила для всіх, гарантує чесну і прозору конкуренцію, сприяє спрощенню процедур, а головне —  відповідає вимогам Конституції України.

Цей закон набуває чинності через 5 днів після набуття чинності закону про обіг земель, тобто після 5 липня 2021 року.