Як орендувати нерухомість через ProZorro.Продажі

Наскільки складно стати орендарем державного майна через ProZorro.Продажі? 5 практичних кроків

Приміщення "Укрпошти", Чернівецької міської ради, телеканалу UA Перший та ще сотні інших лотів у регіонах та столиці чекають на нових орендарів на аукціонах у системі ProZorro.Продажі. Електронна система регламентує зрозумілий порядок дій для учасників та організовує прозорі аукціони, що повністю виключають корупційну складову паперових процедур. Наскільки складно стати орендарем державного майна через ProZorro.Продажі?

Що ж таке електронний аукціон?

Це форма аукціону, яка відбувається у реальному часі, а взяти в ньому участь ви можете зі свого комп'ютера або будь-якого іншого гаджету. Аукціон складається з 3-х раундів, під час яких ви маєте право на хід — підвищити свою цінову пропозицію щонайменше на один крок (сума кроку в аукціоні встановлена заздалегідь в оголошенні).

До речі, в багатьох лотах вимоги щодо надання якихось документів взагалі відсутні, або подання таких передбачається лише в електронному вигляді. Тобто ви можете орендувати приміщення в будь-якому куточку України та запустити бізнес, а  для цього вам не потрібно їхати до Києва, готувати пакет документів та проходити довгі реєстраційні процедури. Усі процеси відбуваються онлайн.

Розглянемо кроки детальніше. Зареєструвавшись на електронному майданчику E-Tender.UA, у розділі аукціонів державних організацій ви можете ознайомитись з актуальними лотами та переглянути умови оренди, які встановив орендодавець (замовник). Наприклад, "Укрпошта" активно публікує оголошення щодо оренди в центральних районах Ужгорода, Львова, Запоріжжя та інших міст.

Далі вам необхідно зареєструвати свою цінову пропозицію, яка не може бути меншою за стартову ціну встановлену замовником в оголошенні. Також у інформації лоту ви побачите суму гарантійного внеску — її також необхідно сплатити, але у разі програшу вона вам повертається. Це виступає забезпеченням ваших добросовісних намірів взяти участь в аукціоні та у подальшому орендувати приміщення. Так, це додаткове фінансове навантаження для вас, але по-перше, гарантійний внесок вам повертається у разі програшу, а по-друге, це гарантія для замовника ваших добросовісних намірів та  розуміння обов'язків, які ви мате виконати у разі виграшу аукціону (підписати протокол та укласти договір). Адже у електронній процедурі мають бути захищені усі сторони, і саме гарантійний внесок і є гарантом.

Після цього ви берете участь в аукціоні, де маєте право поетапно підіймати свою цінову ставку (орендну плату за місяць). І пам'ятаємо, що переможною буде лише одна пропозиція, і критерій для її визначення теж єдиний — "найвища ціна".

І ось ви завершили електронний аукціон, ставка під час аукціону стала найбільшою, і система автоматично визначає вас як переможця аукціону, тобто загалом торгів.

Що ж далі? А далі ви протягом 20 робочих днів підписуєте протокол торгів та укладаєте договір з орендодавцем. До того ж ви отримуєте технічну та юридичну підтримку від менеджерів майданчика.

5 кроків для участі в аукціоні

Крок 1 Реєструйтесь на майданчику E-Tender.UA.

Крок 2 Обирайте цікавий вам лот та знайомтесь з умовами оренди.

Крок 3 Реєструйте свою цінову пропозицію.

Крок 4 Беріть участь в аукціоні онлайн.

Крок 5 Підписуйте протокол переможця та договір.

Переваги аукціонів для замовника

Сьогодні міські ради та виконавчі комітети в регіонах крокують у напрямку змін та масово впроваджують електронні конкурси на право оренди. Більше того, першими успішними торгами вже можуть похизуватись Чернівці. Так, виконавчий комітет на чолі з міською радою вже завантажив до системи перші договори з переможцями аукціонів. Опублікувавши оголошення з оренди в ProZorro.Продажі, замовники отримують не лише модернізацію процедури з довгої паперової у простий електронний механізм, а й публічність інформації та конкуренцію на торгах. Таким чином державні органи знімають з себе будь-яку відповідальність за визначення переможця, адже критерієм нового орендаря є лише ціна, а підрахунок проводить не замовник (орендодавець), а автоматично система.

Факти про роботу електронної системи:

  • Реалізовано активів на 8,2 млрд грн.
  • У системі в цілому зареєстровано 6 тисяч учасників.
  • А разом аукціонів — майже 170 тисяч.
  • У середньому ціна зростає на 30% відносно стартової, а це саме додаткові кошти до відповідних бюджетів комунальних та державних підприємств.

В лютому 2018 року електронна платформа ProZorro.Продажі отримала міжнародну антикорупційну нагороду від C5 Accelerate та USA Institute of Peace. Значний антикорупційний ефект допоміг українському пілотному проекту отримати визнання та стати прикладом для наслідування.

Сьогодні найактуальніше нововведення щодо ProZorro.Продажі — з червня 2018 року Закон України Про приватизацію державного та комунального майна регламентував обов'язково використовувати систему під час малої приватизації.

Загалом за рік електронній системі ProZorro.Продажі вдалося докорінно змінити сферу державних продажів. Партнерство з проектом надає дієвий та чесний механізм для всіх сторін процедури оренди та торгів. Майданчик E-Tender.UA пропонує юридичний, консультаційний та маркетинговий супровід проектів та бізнес-ідей компанії в торгах. Ми впевнені, що на найрізноманітніші потреби знайдемо лоти, а для замовників забезпечимо конкурентність на торгах.

Не пропустите самые важные новости и интересную аналитику. Подпишитесь на Delo.ua в Telegram