Україна може втратити можливість експорту аграрної продукції

Богдан Шаповал, голова Ради з питань експорту продовольства, розповів Delo.UA, які наслідки для економіки України може мати неконтрольоване поширення такої небезпечної хвороби великої рогатої худоби, як нодулярний дерматит

Поки в Україні борються з африканською чумою свиней (АЧС), у світі стрімко поширюється нова африканська хвороба — заразний вузликовий дерматит (ЗВД) великої рогатої худоби (також його часто називають нодулярний дерматит ВРХ). До кордонів України хвороба може потрапити уже цього місяця із боку Російської Федерації, також під загрозою й південні області країни.

Нова "чума" корів може завдати величезних збитків не тільки фермерам (за прогнозами ветеринарів, через ЗВД Україна може втратити до 70 % дорослого поголів'я ВРХ), а й вдарити по кишені кожного українця. М'ясо та молоко уражених тварин містить вірус, тому на країни, де відбувся спалах, накладають обмеження із експорту зернових, молочної та м'ясної продукції. Зважаючи на те, що сьогодні майже кожен другий експортний долар США надходить до України за рахунок постачань на зовнішні ринки аграрної продукції, ця проблема потенційно може напряму вдарити по наповненню державного бюджету. За цим сценарієм на українську економіку чекатимуть ще більш серйозні випробування.

На мій погляд, якщо хвороба перетне кордон й прийде до України, то це може призвести до виникнення дефіциту і зростання цін на продукцію з яловичини та молочні продукти (які й так мають тенденцію до зростання), заборони експорту зернових культур, молочки та продукції з яловичини. Слідом за цим ми будемо вимушені імпортувати яловичину та молочні продукти. Ймовірність такого розвитку подій буде залежати від подальшого поширення вірусу й дій нашої влади.

За даними Державної фіскальної служби, за перше півріччя 2016 року Україна експортувала за кордон майже 10 тис. тонн яловичини на суму $22,7 млн та 51,5 тис. тонн молочної продукції на суму $66,4 млн.

Однак найбільш небезпечним може стати обмеження експорту зернових культур. Україна входить в ТОР-3 світових експортерів зернових (в тому числі і кукурудзи), заборона на експорт зернових культур вплине і на український, і на світові ринки.

За 2015/16 маркетинговий рік Україна експортувала рекордні 39,3 млн тонн зернових, що на 14% більше ніж було вивезено в минулому сезоні. В тому числі було експортовано 17,4 млн.тонн кукурудзи та 16,9 тис.тонн пшениці.

Слід зазначити, заразний вузликовий дерматит ВРХ є безпечним для здоров'я людини, однак при проникненні й поширенні вірусу територією України орієнтовна втрата промислового стада в господарствах складатиме 40-70%, пожиттєве зниження продуктивності — 30−40%, падіж телят — до 90%, повна утилізація молока на період карантину — 28 днів.

Необхідне ретельне відстежування можливих спалахів хвороби, для запобігання появи та розповсюдження небезпечного вірусу. Однак ситуація України ускладнюється й тим фактом, що на непідконтрольних Луганській та Донецькій областях вчасно зафіксувати цю хворобу скоріш за все не вдасться через бойові дії на цих територіях.

Довідка:

Вперше заразний вузликовий дерматит (ЗВД) був описаний в 1929 році в Африці. Згодом вірус також потрапив до Індії і навіть в Румунію в 1963 році. За останні роки вірус поширився на Близький Схід, Ізраїль, Ірак, Сирію, Туреччину, Азербайджан, Грецію, Болгарію, РФ, Македонію, Сербію, Албанію, Чорногорію.

Хвороба поширюється стрімкими темпами, швидкість її просування 70-100 км.на добу. Так, у Болгарії на початку липня 2016 р. Міжнародне епізоотичне бюро (МЕБ) зафіксувало перші 7 спалахів нодулярного дерматиту ВРХ, а станом на початок серпня цього року ситуація переросла в епізоотію.

На сьогодні єдиним методом профілактики від хвороби заразний вузликовий дерматит є застосування видоспецифічної вакцини.