БЕБ та "білий" бізнес співпрацюватимуть для покращення бізнес-клімату в Україні

Фото: Depositphotos
Фото: Depositphotos
Члени Української Ради Бізнесу впевнені, що для ефективної роботи Бюро має бути укомплектоване фахівцями високого рівня

Бюро економічної безпеки (БЕБ) буде запущене 25 листопада, до цієї дати до органу на конкурсній основі мають прийняти основну частину працівників.

Про це йшлося під час зустрічі представників Української Ради Бізнесу з директором Бюро Вадимом Мельником.

"Вже сформовано вимоги, за якими до органу відбиратимуть аналітиків, детективів-аналітиків, IT-фахівців. Гідний рівень зарплат, передбачений для працівників Бюро, дозволить обрати кращих та досягати результату", — переконаний очільник БЕБ.

Члени Української Ради Бізнесу висловили сподівання, що завдяки передбаченій законодавством аналітичній функції Бюро економічної безпеки України стане механізмом превенції економічних правопорушень, що дозволить зменшити обсяги тіньових ринків, ризики ведення підприємницької діяльності та водночас мінімізувати втручання у діяльність законослухняного бізнесу.

Водночас члени УРБ впевнені, що для ефективної роботи Бюро має бути укомплектоване фахівцями високого рівня, і передбачені Законом про БЕБ ринкові заробітні плати дозволяють це зробити.

Український бізнес сподівається, що частку кадрів із поточних нереформованих правоохоронних та перевіряючих органів, які зможуть потрапити на роботу до Бюро, буде мінімізовано, щоб вплив людей, обтяжених зв’язками і досвідом неефективної роботи, був мінімальним. 

Представник спільноти бізнесу Бізнес100 В’ячеслав Лисенко запропонував створити кілька секторальних робочих груп за участі фахівців УРБ та фахівців БЕБ, щоб представники бізнесу могли надати всю інформацію про нелегальні схеми у секторах, а фахівці БЕБ могли проаналізувати ці схеми та взяти їх у роботу.

Залучений економічний експерт Healthy Initiatives Дмитро Янін звернув увагу на значні обсяги нелегальної торгівлі підакцизними товарами, зокрема тютюновими виробами.

"Обсяг тіньового продажу тютюнових виробів зріс до 16% від ринку. Це 12-14 млрд грн щороку втрат держбюджету. Боротьба Бюро з нелегальними ринками допоможе не лише наповнити бюджет, а й зберегти здоров'я людей", — наголосив експерт.

"Ідея створення робочих груп із представниками бізнесу цілком підтримується. Нам важливо отримувати інформацію з першоджерел та мати постійний діалог із відповідальним бізнесом, який наповнює держбюджет. Для цього ми вже створили Офіс взаємодії з бізнесом", — зазначив Вадим Мельник.

Нагадаємо, 21 серпня Кабінет міністрів України обрав Вадима Мельника головою Бюро економічної безпеки.

Раніше конкурсна комісія з відбору директора новоствореного Бюро економічної безпеки не допустила до конкурсу колишнього міністра фінансів, екссекретаря Ради нацбезпеки і оборони Олександра Данилюка.

Источник фото: Depositphotos