НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

3 ГВт генерації до кінця року — реальність або забаганки? І чи дадуть вони зменшення відключень?

Міністр енергетики Герман Галущенко нещодавно заявив, що Україна до кінця року відновить одну третину енергопотужностей — 3 ГВт генерації, з втрачених навесні 9 ГВт. Експерти ринку піддали сумніву цю цифру, деякі називали її "хотєлками" — тобто забаганками. Так що це було — реальний план чи "переможна риторика"?  І чи зменшить реалізація цього плану обсяг відключень електрики? Розбираємось...

Математика, насправді дуже проста. "Атом" — без змін, залишається — ТЕС, гідроенергетика, ВДЕ та розподілена генерація.

Що стосується вугільної генерації, то у червні цього року Дмитро Сахарук публічно, у відповідь на моє питання щодо обсягів відновлення заявив: від 1 ГВт ДТЕК планує відновити до кінця року. За умови, що ці потужності будуть прикриті ППО.

"Укргідроенерго" за моїми даними (за інформацією джерела в компанії) вже відновило 0,5 ГВт і планує додати в енергосистему до кінця року ще стільки ж.

Щодо ВДЕ ситуація не така оптимістична — і це зрозуміло. Бо, наприклад, тільки для розробки проєкту, узгоджень та контрактування обладнання для вітрової турбіни потрібно мінімум рік. А потім ще час на доставлення, монтаж, приєднання до ліній електропередач... Тим не менш, за словами голови правління Української вітроенергетичної асоціації Андрія Конеченкова, 5 МВт (фактично 1 локація) буде введено до енергосистеми в цьому році. Мало, але за умови додавання податкових пільг на обладнання для "Вітру" (а профільний комітет ВР, за інформацією його голови, Андрія Геруса, підтримав відповідну ініціативу), в найближчі 2 роки в Україні буде збудовано десятки об’єктів повітряної генерації загальною потужністю 4 ГВт.

Сонце. Як прокоментував мені голова правління Асоціації сонячної енергетики України Владислав Соколовський, до кінця року буде введено в дію близько 450 МВт сонячних електростанцій. І це — без врахування малих, тобто "домашніх" СЕС. За моїми оцінками вони додадуть ще до 5 МВт.

Що стосується розподіленої генерації (газотурбінні та газопоршневі станції), то тут картина не дуже оптимістична. Так, бум введення їх в експлуатацію буде, але... наступними роками, як і в ситуації з ітром". Причини "відкладеного" встановлення правда дещо інші. По-перше, такі установки не виготовляють "на продаж". Тільки під конкретні замовлення. По-друге, в основному вони потребують підключення до ліній 35-110 кВт, а в цьому проблема: для підключення до цих ліній потрібні ще відповідні трансформатори, які теж виготовляють під замовлення.

За оцінкою голови правління Інституту Сталого Розвитку Станіслава Ігнатьєва (яку отримав під час особистого спілкування, але з правом цитування) до кінця року за оптимістичним сценарієм до енергосистеми може бути додано 250 МВт газової генерації. Це із врахуванням близько 100 МВт за проєктами USAID.

Отже, рахуємо: 1 ГВт вугілля; 1 ГВт "Укргідроенерго"; 0,5 ГВт СЕС; 0,25 ГВт газової; 0,05 ГВт ВЕС; 0,05 ГВт домашніх СЕС = 2,85 ГВт до кінця року встановлених потужностей буде додано в енергосистему України. Тобто, цифра 3 ГВт, озвучена Міністерством енергетики більш-менш реальна...

Наостанок зауважу, що відновлені гігавати — то ще не все.

По-перше, ворог може пошкодити наявну зараз генерацію.

По друге, є ще високовольтні розподільні підстанції та мережі (110, 330 та 750 кВ), пошкодження яких унеможливлює передачу електроенергії від генерації до споживачів.

І перше і друге як раз і сталося 26 серпня, причому більшою мірою була пошкоджена саме система передачі та розподілу електроенергії. Тому не менш важливим є те, скільки ключових високовольтних підстанцій будуть захищені ППО. Бо захистити їх фізично хоча й можливо, але дуже дорого, тому що вони мають велику площу. За цифрами, наведеними прем’єром — 30 млрд грн на одну таку підстанцію.