НБУ курс:

USD

41,33

+0,05

EUR

44,71

--0,10

Готівковий курс:

USD

41,51

41,46

EUR

45,10

44,90

ЄБРР виділив Харкову 35 млн доларів для підготовки до зими

ЄБРР виділив Харкову 35 млн доларів для підготовки до зими
ЄБРР виділив Харкову 35 млн доларів. Фото: міський голова Ігор Терехов

Харків підписав угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) на суму 35 млн доларів, що складається з 25 млн євро кредитних ресурсів та 10 млн євро безповоротного гранту.

Про це повідомив міський голова Ігор Терехов.

Він підкреслив, що ці кошти є надзвичайно важливими, особливо в контексті загрози російських обстрілів напередодні зими.

"Така допомога — безпрецедентна у співпраці ЄБРР з громадами України, і вона стала можливою лише завдяки багаторічній історії відносин і глибокій довірі, яку банк має до нашого міста як кредитор", - розповів він.

Фінансова підтримка від ЄБРР дозволить Харкову забезпечити стійкість критичної інфраструктури, спрямованої на тепло-, водо- та енергопостачання.

Це дозволить значно знизити вразливість критичної інфраструктури до ворожих атак, дасть змогу зробити місто більш енергозахищеним.

Інвестиція допоможе підтримати комунальні підприємства, відповідальні за життєво важливі послуги для мешканців міста, а також стримати зростання тарифів на комунальні послуги.

Як повідомили в міськраді, коштом гранту фінансову підтримку отримають комунальні підприємства "Харківський метрополітен", "Тролейбусне депо №2", "Салтівське трамвайне депо" і "Харківські теплові мережі".

У Харкові встановлюють міні-ТЕЦ

На території одного з енергооб’єктів у Харкові було встановлено 4 когенераційні газопоршневі установки сумарною потужністю 6 МВт. Вони дозволять постачати тепло мешканцям міста у разі відсутності електроенергії.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час візиту у місто розповів, що наразі ведуться переговори з партнерами про встановлення додаткових газотурбінних установок.

"Закликаю інші міста так само встановлювати альтернативні джерела енергії, щоби забезпечити безперебійне електропостачання об’єктів критичної інфраструктури", - заявив Шмигаль.

Він додав, що для підготовки до опалювального сезону Харківській області в червні було виділено додаткові 2,5 млрд грн.