НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Євросоюз створить резерв дизеля для України – ЗМІ

Євросоюз створить резерв дизеля для України – ЗМІ
Фото: ua.depositphotos.com

Євросоюз створить резерв дизельного пального з метою допомогти Україні краще пройти опалювальний сезон 2024/2025.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє "Європейська правда", посилаючись на джерело в Кабміні.

"Наразі, якщо наступні атаки росіян не призведуть до критичних вражень нашої енергетичної інфраструктури, ми не очікуємо планових відключень взимку при температурі повітря вище за 10 градусів морозу",– заявив співрозмовник видання.

Однак він уточнив, що в уряді готуються до менш сприятливого розвитку подій, включаючи тривалі аварійні відключення.

Ключовим елементом підтримки України за такого сценарію має стати резерв дизельного пального, який вже почали закуповувати у ЄС.

"Ці запаси будуть зберігатися в ЄС, а не в Україні, щоб вони не стали ціллю російських атак. Проте вони дозволять нам забезпечити роботу генераторів, на яких в такому випадку працюватимуть соціальні заклади", – пояснив він.

"Нафтогаз" планує пройти зиму лише з українським газом

Раніше повідомлялося, що "Нафтогаз України" збільшив обсяги видобутку природного газу і планує забезпечити проходження зими за рахунок власних ресурсів. Крім того, компанія має резерв газу, придбаного за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

За словами голови правління "Нафтогазу" Олексія Чернишова, з банком ЄБРР вже кілька років існує так звана Emergency Credit Line, яка щороку використовується для того, щоб сформувати певний запас для можливих сценаріїв.

"Цей запас фактично залишається на митному складі країни і не імпортується в країну", - сказав Чернишов, підкресливши, що для компанії це стандартна технологічна операція, яку вона проводить щорічно. Зокрема, вона була виконана і минулого року.

Зауважимо, група "Нафтогаз" почала закупівлю газу в країнах Європейського союзу, хоча раніше в компанії заявляли, що Україна пройде зиму без імпорту газу.

Фото: ua.depositphotos.com