НБУ курс:

USD

41,21

--0,06

EUR

45,96

--0,24

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

Голова Центробанку РФ отримала підозру в пособництві у веденні війни проти України

Ельвіра Набіулліна
Ельвіра Набіулліна. Фото: пресслужба Центробанку РФ

Головне слідче управління Служби безпеки України оголосило голові Центрального банку РФ Ельвірі Набіулліній про підозру в сприянні веденню Росією війни проти України. Про це йдеться у повідомленнях СБУ та Офісу генерального прокурора.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Як зазначають у спецслужбі, наразі зібрано доказову базу, яка свідчить, що ЦБ РФ сприяв підготовці війни та продовжує її забезпечувати. Набіулліна ж, за даними слідства, була завчасно поінформована про плани російського керівника Володимира Путіна стосовно повномасштабного вторгнення в Україну й приймала рішення свого органу щодо забезпечення військової агресії.

"Будучи особою, яка спроможна фактично здійснювати контроль за політичними діями РФ у сфері економіки та керувати ними, підозрювана переналаштувала пріоритети монетарної політики і спрямувала їх на підтримку військово-промислового комплексу РФ", - вказують в свою чергу в ОГП.

Як вважає слідство, використовуючи активи і ресурси Банку Росії, Набіулліна створює умови для обходу фізичними і юридичними особами, причетними до фінансування російського ВПК, санкцій, сприяє мобілізації в державі-агресорі, створює умови для проведення розрахунків за зброю з Іраном, а також ініціює введення "контрсанкцій".

Правоохоронці наголошують, що кошти, які перебувають на рахунках російського центробанку, фактично є одним з інструментів ведення війни, і нагадують, що завдяки міжнародним партнерам України наразі майже 300 мільярдів доларів заблоковано на рахунках ЦБ РФ по всьому світу.

"На підставі доказової бази, зібраної СБУ та ОГП, ця сума у перспективі може підлягати конфіскації, як кошти юридичної особи, до якої будуть застосовані заходи кримінально-правового характеру, як це передбачено законодавством", - додають в СБУ.

Крім того, фігурантка ще після початку російської агресії в лютому 2014 року організувала розробку нормативно-правових актів, які регулювали перехід фінансової і банківської системи АР Крим і Севастополя під управління держави-агресора, сприяючи припиненню діяльності банківської системи України на півострові, натомість організувала там роботу відділень російських банків.

Відповідно, з огляду на вищезазначене Набіулліній замінили попередню підозру, кваліфікувавши її дії за частиною 5 статті 27, частиною 2 статті 28, частиною 2 статті 437 Кримінального кодексу (пособництво у веденні агресивної війни або агресивних воєнних дій за попередньою змовою групою осіб).

Нагадаємо, що ще на початку січня 2023 року російська топфункціонерка отримала підозру в здійсненні умисних дій задля зміни меж території та державного кордону України, що призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків.

СБУ тоді зазначала, що зібрала докази участі Набіулліної в організації запровадження "рубльової зони" на окупованих територіях півдня й сходу України. За даними слідства, вона дала вказівку щодо відкриття філій російського Промсвязьбанку на базі захоплених відділень українських фінустанов.

Також вона сприяла місцевим окупаційним адміністраціям у блокуванні обігу гривні через заборону електронних операцій і готівкових розрахунків в українській валюті та унеможливлення її інкасації.