Росії на львівському книжковому форумі немає вже декілька років — президент Олександра Коваль

У Львові в розпалі Форум видавців — наймасштабніша подія на вітчизняному книжковому ринку (40 майданчиків, 900 заходів). Президент Олександра Коваль розповідає про тренди книжкового ринку, запити сучасних читачів та найяскравіші заходи львівського Форуму
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

У Львові до 17 вересня проходить Форум видавців, цього року — вже 24-й раз. І в цьому році вперше напередодні події, метою якої є інтелектуальний розвиток українців (їх емоційного інтелекту, креативності, вміння критично мислити) на адресу організаторів надійшли погрози з боку представників радикальних організацій з вимогами скасувати презентацію дитячої книги "Майя і її мами" Лариси Денисенко, що повинна була проходити в рамках дискусії "Чи готова школа говорити з дітьми на складні теми?".

Олександра Коваль публічно відповіла на погрози: "Ми готуємося до провокацій і посилюємо охорону всього заходу, а особливо подій, пов'язаних із проблематикою війни за незалежність, європейського майбутнього України, захисту прав і свобод громадян, протистояння усім формам "русского мира", у тому числі пропаганді людиноненависництва, ксенофобії, гомофобії тощо…

Представники підписаних під згаданим листом громадських організацій за допомогою шантажу та погроз намагаються тиснути на нас і запроваджувати цензуру, а як відомо з історії від позбавлення свободи слова і самовираження до терору і злочинів проти людяності — пряма дорога".

Олександра Коваль, Форум видавці-2017

Організатори Форуму публічно запросили всіх представників підписаних під листом громадських організацій та всіх охочих до мирної публічної дискусії у форматі круглого столу. Але презентацію вирішили скасувати, щоб не піддавати ризику відвідувачів.

На підтримку Форуму виступило Міністерство культури, зазначивши, що дії праворадикалів завдають шкоди іміджу України як європейської країни.

Поки ніяких акцій протесту з боку львівських радикалів на Форумі не було.

Delo.UA поспілкувалося з Олександрою Коваль напередодні Форуму та дізналося найцікавіші деталі найбільшої книжкової події України.

Олександр о , Форум існує з 1994 року. Чи змінилися цілі форуму за цей час? Що зараз найбільш актуально?

Під час кризи 92-93 років інфляція сягала 10 тисяч відсотків. Взагалі видавнича діяльність втратила будь-який сенс, тому що при таких темпах інфляції кошти, які отримували видавці за продані книжки, не дозволяли відтворити попередню вартість і видати щось нове. Чим більше ти видавав, тим більше збитків у тебе було. Я займалася видавничою діяльністю і як усі опинилася в такій самій ситуації. Тобто, замість 100-200-тисячних тиражів, які продавалися просто моментально, раптом — перестали купувати. Почали закриватися книгарні.

У людей грошей не стало, не до книжок?

Так. І придумався такий захід — життя заставило це зробити. Ми зібралися, щоб вирішити, що робити в цій ситуації видавцям і книготорговцям. Ще запросили моїх знайомих видавців з Польщі, щоб розповіли, як вони проходили цю трансформацію у себе.

Я пам'ятаю на одному з таких виступів на Форумі, правда, це був уже початок 2000-х, польський спікер запитав зал: "Знаєте, чому менеджерів у видавництвах називають"снікерсами"?" Виявилося, що в той час видавці вважали за краще брати до себе менеджерів, які отримали досвід в рітейлі, продаючи, так би мовити, "снікерси".

Крім того, у видавців було багато книг, які вони привезли і запропонували публіці. На диво, все продали. Згодом книговидавці вже чекали форуми, бо дехто за чотири дні продавав стільки книжок, скільки за 3-6 місяців по всій Україні.

Задумувався форум, як комунікаційна платформа виключно для професійного спілкування, але поступово почали з'являтися презентації книжок, додавалися чисто літературні заходи (які стали предтечею Літературного фестивалю, що проходить в рамках форуму — delo.ua). Тепер це вже громадський соціальний захід до того ж дуже затратний.

Знаю, що Форум відбувся, тому що ви вклали в нього власні кошти…

Так, довелося вкладати багато власних коштів, тому що я бачила, що це правильний шлях для того, щоб відбулися зміни на ринку. Чим більше людей матимуть звичку читати, тим більше вони, у моєму розумінні, будуть купувати книги.

Ми хочемо, щоб люди розвивалися. Завдяки тому, що читачі можуть розвивати емоційний інтелект, фантазію, креативність — це зараз в топі. Важливо не стільки отримати інформацію, бо вона є загальнодоступною, як те, що художня література дає поштовх, щоб вигадувати щось нове.

Зараз немає відчуття цінності та немає звички читання. Все-таки читання книжок потребує певної зосередженості.

Останні роки Форум славився дуже масштабною програмою, і відвідувачі навіть пропонували вам її скоротити. Вдалося це зробити в цьому році?

Минулого року в нас було 1 400 активностей — у цьому ж ми наступили на горло своїй пісні і маємо 900 заходів.

Але ми вирішили спростити життя відвідувачам, які казали, що у нас програма цікава, але велика та заплутана, і тому важко знайти те, що цікавить. У цьому році чітко розділили програму на 14 тематичних кластерів.

Програма Форуму видавців

Форум видавців-2017, Олександра Коваль (справа)

На яких майданчиках обговорюють найактуальніші теми, презентують найактуальніші новинки?

Це тематичний кластер "Освіта", де базовою дискусією є реформа освіти. Процес змін в освіті відбувається і в країні, і в світі в цілому — він є глобальним. І як швидко ми це пройдемо, як ми адаптуємося до загального світового фону, то буде запорукою змін в країні. Це дуже потужна програма. Там пустих дискусій нема. Серед спікерів — міністр світи, гості з-за кордону. Розглядаються дуже конкретні питання: нові тенденції навчання, методики, підходи, а також нові підручники.

Кластер "Наука і технології" — це зараз дуже модно. Про це багато говорять, але поки що мало хто розуміється на цьому. Ми трошки звузили тему — "Креативні індустрії і розвиток міст". Це потужна прикладна тема: як креативщики змінюють міста, як впливають на їх розвиток.

Кластер "Бізнес" розглядаємо в контексті бізнес-літератури та робимо дискусії: захід, який провів Валерій Пекар ("Нова країна"): зустріч з львівським бізнесом на підтримку економічних реформ. Презентація нової книжки Дмитра Шимківа.

Є кластер "Здоров"я" за участю міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

Олександра Коваль, Форум видавці-2017

Ваші найулюбленіші майданчики?

Не питайте, що мені подобається. Я не можу вибрати, мені все подобається.

Жодного з цих кластерів не робила наша команда. Це повністю кураторські проекти, і я дуже з цього задоволена: кожен куратор горить своєю темою, а люди мають від того велику різноманітність.

Ось дивіться кластер "Історія" — там 64 заходи. Вони мені клялися, що в цьому році зроблять не більше 32, але не змогли, бо нема можливості щось з подій виключити — всі цінні.

Бачу в програмі таку незвичайну тематику для Форуму — стиль життя, яка, як правило, асоціюється з чимось гламурним, але у вас зовсім не так ...

Так, це новенький кластер. Але ж теми: материнство чи чайлдфрі? Вільні стосунки чи одруження? Мандрувати чи сидіти на місці?

Читати чи не читати?..

Так. І ще дискримінація жінок, права людини, але це все в якомусь більш філософському аспекті. Я дуже задоволена.

І літературні теми ви теж спробували структурувати?

Художня література поки що не дуже піддається цьому. З нового те, що ми відокремили поезію від прози, зробили майданчики фантастики та історичного роману.

Якщо не брати до уваги кураторів проектів, яких ви запрошуєте спеціально, скільки людей в команді Форуму?

На жаль, ми не можемо собі дозволити взяти достатню кількість людей — не вистачає грошей. У нас упродовж року працює вісім людей, до форуму на три місяці ми беремо ще 10, але це замало. Всі працюють понад своєї сили.

Хто вам допомагає?

Допомагають, як можуть, всі іноземні інституції, які є в Україні — привозять своїх авторів. Дуже допомогли фонд Відродження, посольство США. Посольство святкує в цьому році 25 років стосунків з Україною і завдяки їх підтримці відбудеться кластер "Свобода слова".

А Мінкульт?

Ми в цьому році, про суму, яку нам дають, дізналися за тиждень до форуму — 260 тисяч гривень. І за це дякую — це велика допомога.

Форум видавців-2017

Наскільки я розумію, для вас дуже важливий соціальний ефект Форуму — інтелектуальний розвиток людей. Відбуваються зміни? Відчувається, що зараз модно бути інтелектуалом?

Соціологи стверджують, що підлітки віком від 13 до 19 читають більше, ніж читали в їх віці люди, старші від них на 10 років. Вони просто зовсім інакші, більш відповідальні. Подивимося, якими вони виростуть.

Спостерігаю, що є дуже великий запит на наукову літературу, але її недостатньо, а можливо, просто видають не те, що люди очікували.

Ви навмисно не запрошуєте на Форум російських письменників і видавців?

Росії на Форумі немає вже кілька років. Але ще задовго до кризи, до війни, російські видавництва не рвалася їхати до нас: казали, що їм нема сенсу витрачати гроші, бо ринок і так їхній, їхні книжки прекрасно розповсюджуються, а ми особливо і не наполягали. Письменники — так, російські приїжджали. Навіть була організація, що опікувалася цими приїздами, та все припинилося. Але приїдуть два прекрасні журналісти російського радіо "Свобода" — Ярослав Шим і Андрій Шалій. Вони живуть у Празі багато років, в опозиції до існуючої російської влади. Вони автори прекрасної історичної книжки про зародження імперії Габсбургів, яка вже вийшла в Росії, а в Україні ще тільки готується.

А кого із зарубіжних літературних зірок вдалося привезти?

Якщо ми говоримо про потужних і всесвітньо відомих авторів, то в жодного посольства немає грошей на їх приїзд. Це тільки комерційні структури. Жодний фонд не фінансує приїзд комерційних авторів. До того ж, це тривалі переговори як із автором, так і з можливими спонсорами. Наприклад, ми давно хотіли Муракамі. Одна японська компанія була готова заплатити за його приїзд, але не склалося. Він спочатку погодився, потім відмовився.

А хто приїхав?

Молодий поет Ян Вагнер, який зараз на піку популярності в Німеччині та отримав найпрестижніші німецькі поетичні премії.

Генрі Марш — прекрасний нейрохірург, який вже багато років в Україні допомагає і вчить нейрохірургів. Він був два роки тому зі своєю книжкою і зараз написав ще одну.

Дуже успішний і відомий автор з Великобританії Філіп Сендс, який написав книжку про зародження поняття "голокост", злочини проти людяності. Як виявляється, історія розвитку цих понять має свої коріння у Львові.

Гіпер-супер популярний дитячий письменник з Гжегож Касдепке. У Польщі його виступи відбуваються в залах, у яких збирається не менше 1 000 людей.

Зараз і в нас є автори, що здатні збирати таку аудиторію. Наприклад, Жадан…

Так, Сергій Жадан дуже потужний. До речі, в оперному театрі 15 вересня відбудеться презентація його книжки "Інтернат". Очікуємо, що буде не менше 1 000 осіб.

Олександра Коваль, Форум видавців-2017

З початку року в Україні набрав чинності Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту" . Як, на вашу думку, вплинули ці зміни на ситуацію на українському книжковому ринку?

Громадськість очікує швидкого чуда. Всі ми любимо, щоб сталося диво, і раптом все, що ми робили неправильно 25 років, змінилося. Й до того ж без жодних зусиль з нашого боку.

На жаль, зокрема в тому середовищі, де я обертаюся, дива не трапляються, їх треба робити самому. Доведеться підійматися стільки часу, скільки ти падав, ще й при цьому дуже швидко рухатися. І якщо в нас була постійна криза у книговиданні, вже неважливо, якими факторами вона була спровокована, але видавці постійно балансували на межі виживання, втрати фінансової стабільності, то за три місяці, відколи реально діє закон, нічого ще не могло змінитися.

Але є позитивні сигнали. Наприклад, видавці почали активніше купувати права на книжки, які є бестселерами у всьому світі. Між ними, навіть, вже з'явилася конкуренція. Я цьому радію. Але мене це дивує, тому що наш ринок не настільки насичений, щоб два чи три видавництва мали змагатися за одну книжку, підвищували вартість прав. Це свідчить про незрілість нашого ринку.

Підвищилася якість поліграфії, якось раптом з'явилося ціле покоління дуже талановитих ілюстраторів. Я згадую книжки 90-х, з яких починався форум: жахливий папір, жахливий друк, ілюстрації такі, що краще б їх не було, то тепер — це небо і земля. Це дуже якісні видання. Я вже так розумію, що коли відвідувач буде йти на франкфуртському книжковому ярмарку повз стенд України, то візуально ці книжки не будуть відрізнятися від книжок таких відомих видавничих держав, як Франція, Німеччина, Америка, Британія. Тобто їх вже хочеться взяти, і є шанс, що права на них куплять інші країни.

Ви щороку проводите на Форумі спеціальну акцію для літніх людей, у цьому році теж?

Так, завдяки постійному партнеру шостий рік проводимо благодійну акцію "Третій вік. Задоволення від читання". Люди, виходячи на пенсію, взагалі випадають з поля зору і держави, і бізнесу, і суспільства, з часом затухають, починають соромитися вийти на вулицю, їм не дуже комфортно знаходитися серед молоді. І ми зробили акцію для того, щоб їх витягнути з дому. Спочатку робили зустрічі з письменниками, майстер-класи, безкоштовний вхід на форум, знижку на деякі книжки. І я щороку спостерігаю, як змінюються пенсіонери, які до нас приходять. Спочатку вони були як зашугані миші, тиснулись по стінах. А зараз вони дзвонять нам: "Коли форум, ми вже готуємось, шиємо нові сукні, робимо зачіски". А потім почалося: "Чому ви для нас робите окремі акції, ми хочемо разом з усіма". Думаю, що наступного року, ми акцію "Третій вік. Задоволення від читання" змінимо на "Третій вік. Задоволення від життя".

Розмовляла Олена Гладских