НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

“Втеча” клієнтів скасовується. Що буде з гривневими депозитами восени

З вересня по грудень 2024 року інфляційне “навантаження” прогнозується в межах 5-6%. А з огляду на розмір поточних депозитних ставок громадяни мають змогу не лише зберегти наявні кошти від знецінення, а ще й отримати щонайменше 3-4% чистого прибутку. Разом з тим у вересні може тривати “перехідний період” — пристосування громадян до нових економічних реалій (до поступового зростання споживчих цін в межах 5-7%). Звідси можлива поведінкова інерційність та, як наслідок, зростання кількості нових вкладників складе лише 1%.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Очікується, що у вересні порівняно із серпнем середня дохідність за гривневими вкладами загалом не зазнає істотних змін. Так, дохідність за вкладами терміном від 3 міс. до 6 міс. складе 10% річних, середні ставки за вкладами від 9 міс. до 12 міс. дадуть дохід у 11-12% річних. Найбільший прибуток можливий на тривалі в часі вклади - від 1 до 2,5 років — в середньому до 12-13% річних. Водночас середня дохідність валютних депозитів залишиться сталою: середні ставки за вкладами в доларах не перевищать 1,5% річних, а у євро - 1,3% річних.

Таким чином, чистий прибуток за найкоротшими гривневими депозитами (від 3 міс. до 6 міс.)  майже втричі перевищить дохід від валютних вкладів, що значно посилює зацікавленість громадян саме гривневими вкладами.

Якими будуть ставки

Наразі головні фактори, що можуть вплинути на розмір ставок за гривневими вкладами у вересні, є такими:

  1. Розмір облікової ставки та ставки за 3-місячними депозитними сертифікатами, як основного джерела формування дохідності вкладів. Наразі облікова ставка зафіксована на рівні 13%, а ставка за 3-місячними депсертифікатами складає 16%. При перегляді цих важливих економічних показників зазнають корекції ставки за депозитами.
  2. Темпи інфляції. За оптимістичного сценарію, якщо за підсумками 2024 року інфляція буде меншою за озвучені прогнози у 8,5%, то прибуток за гривневими вкладами опосередковано може зрости.
  3. Контрольована / стабільна ситуація на валютному ринку. На кінець року очікується, що курс долара буде на рівні 42,1 грн / $. У вересні допустима і прогнозована девальвація гривні може скласти до 1-1,5%, а курсові коливання можуть відбуватися в коридорі 41-42 грн / $.   
  4. Економічна ситуація в країні в контексті тривалої війни. Зокрема вплив можливих перебоїв з електроенергією на діяльність бізнесу, рівень споживчих цін, обсяг цьогорічних врожаїв зернових та інших с / г культур, затребуваність численних державних кредитних програм, що стимулюють розвиток малого та середнього бізнесу тощо. На даний час економічні чинники, що прямо чи опосередковано впливають на діяльність банків і зокрема на розвиток депозитних програм, не є загрозливими. Наприклад, комбанки зараз активно конкурують за вкладників, запускаючи депозитні програми з найбільш привабливими умовами для клієнтів. Тобто немає жодних натяків на згортання програм чи суттєве скорочення дохідності гривневих депозитів. Крім того, поступово набирає обертів тенденція до переорієнтації з ультракоротких вкладів на більш тривалі (до 2,5 років), дохідність яких в середньому на 50% вища за ультракороткі депозити.

“Сховок” чи депозит: де тримати кошти

Наразі багатьох турбує питання, чи існує ризик масового відтоку грошей з гривневих депозитів. За даними Глобус Банку, станом на середину серпня співвідношення гривневих та валютних вкладів становить 80% проти 20%. Тобто, як наголосив експерт, гривневі вклади домінують і навряд чи у найближчі 3-4 місяці це співвідношення суттєво зміниться.

Проте не можна виключати, що у вересні-жовтні частка гривневих вкладів може дещо скоротитися — на 3-5% порівняно із серпнем. Головних причин такого скорочення може бути дві: 

  1. планове завершення термінів вкладів та незначну кількість нових вкладників утвориться від’ємний баланс; 
  2. цілком природні побоювання громадян щодо майбутнього гривні на фоні більш відчутного інфляційного впливу. 

Все ж я переконаний, що масова “втеча” клієнтів у валютні вклади малоймовірна. Адже вже протягом 1,5 років триває повільний, але невпинний процес поступового скорочення ставок за валютними депозитами. Із січня 2023 року по серпень 2024 року ставки за вкладами в доларах знизилися в середньому на 1-1,2 в.п., а вклади у євро “схудли” в середньому на 0,5 в.п.

Для порівняння: інфляція в США цьогоріч складає в середньому 3%. Тобто придбання валюти для того, щоб просто тримати її у сховку, означає повільну втрату до 3% вартості заощаджень у річному вимірі. Водночас через невисокі ставки за валютними депозитами вкладник опосередковано втрачає до 1,5% вартості власних коштів.

У найближчій перспективі гривневі депозити залишатимуться найбільш зручним, зрозумілим і простим способом отримання пасивного прибутку. А розмір чистого доходу в рази вищий за доларові чи єврові вклади. Головні питання, що можуть стримувати потенційних клієнтів, — це економічна ситуація в країні (стабільність гривні, рівень інфляції тощо), перебіг війни та її наслідки.