Верховна Рада позбавила мандатів одразу трьох нардепів

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Верховна Рада на пленарному засіданні 8 грудня підтримала припинення депутатських повноважень народних депутатів Максима Єфімова (група "Відновлення України"), Дмитра Шпенова (позафракційний)  та Віталія Данілова (фракція "Батьківщина").

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Так, Рада підтримала законопроєкт № 10317 про дострокове припинення повноважень народного депутата України Єфімова М.В. (фракція "Відновлення").

Він мажоритарник, тому його місце буде вільне до завершення війни.

Також депутати проголосували за законопроєкт № 10318 про дострокове припинення повноважень народного депутата України Шпенова Д.Ю. (позафракційний). Він теж мажоритарник.

Крім того, підтримано законопроєкт № 10290 про дострокове припинення повноважень народного депутата України Данілова В.Б. (фракція "Батьківщина"). Замість нього зайде інший по списку.

Як підкреслив Железняк, в Раді залишилось 401 депутат, що є антирекордом.

Три нардепи вирішили скласти мандат

Раніше депутат Верховної Ради з групи "Відновлення України" Максим Єфімов вирішив скласти повноваження. За словами політика, рішення викликане відсутністю в нього часу на депутатську роботу.

Також депутат Верховної Ради від "Батьківщини" Віталій Данілов вирішив скласти мандат. Данілов був обраний до Ради 9-го скликання як №16 у загальнодержавному партійному списку "Батьківщини". Таким чином, замість нього депутатом автоматично має стати наступний за списком кандидат після тих, що вже були обрані.

Наразі це Михайло Соколов (№26). Він вже був депутатом від Блоку Юлії Тимошенко у парламенті 6-го скликання (2007-2012), після чого балотувався від "Батьківщини" у Раду 7-го скликання (за загальним списком і потім в 2013 році від округу №132) та 8-го скликання (як мажоритарник від того ж округу, теж безуспішно).

Також позафракційний нардеп Дмитро Шпенов подав заяву про дострокове припинення повноважень. Він раніше був депутатом Криворізької міської ради. У 2006 році став народним депутатом від "Партії регіонів". У 2012 році знову потрапив до Верховної Ради, перемігши в 37-му окрузі (Дніпропетровська область), і також став членом фракції регіоналів. Після проходження до парламенту в 2014 та 2019 роках був позафракційним (переміг як самовисуванець за тим же округом).

Джерело фото: ua.depositphotos.com