НБУ курс:

USD

41,23

+0,01

EUR

44,91

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,49

41,42

EUR

45,45

45,30

Уряд схвалив додаткову допомогу малозабезпеченим для купівлі дров та вугілля на зиму

дрова, костер, камін
Фото: Pexels

Кабінет міністрів схвалив надання додаткової підтримки населенню на придбання твердого пічного побутового палива в опалювальний сезон, передбаченої меморандумом між Агентством ООН у справах біженців, Міністерством соціальної політики та Пенсійним фондом. Відповідну постанову за №1169 було схвалено на засіданні 15 жовтня.

Як зазначають у профільному міністерстві, реалізація документу дасть можливість близько 500 тисячам малозабезпечених домогосподарств з числа тих, хто отримує пільг та житлових субсидій отримати виплату у збільшеному в кілька разів розмірі.

Розмір допомоги розраховується індивідуально в залежності від рівня доходів домогосподарства і максимально може сягнути 21 тисячі гривень. Чим менші доходи родини, тим більшу частину витрат на паливо, в межах нормативу, оплатить держава та міжнародні партнери.

Згідно постанови, надання надання пільг в опалювальному сезоні 2024/2025 років здійснюватиметься з урахуванням мінімальної кількості тепла з такого палива в обсязі 12064500 Ккал (орієнтовно його можна отримати з 6,22 тонни свіжозрубаної деревини з вологістю 50% чи 1,87 тонни кам’яного вугілля), а надання субсидій - відповідно 14367096 Ккал на домогосподарство на рік (орієнтовно його можна отримати з 7,41 тонни деревини чи 2,23 тонни вугілля).

Граничну вартість твердого пічного палива для такої підтримки встановдено у 0,001239538695 гривні за 1 Ккал. В подальші ж роки цей показник множитиметься на показники інфляції.

Проект діятиме протягом кількох місяців. В Мінсоцполітики кажуть, що орієнтовно українці зможуть отримати виплати до кінця грудня поточного року, однак в постанові Кабміну вказано більш чітко, що обмін інформацією та проведення виплати додаткової підтримки здійснюються до 10 та 23 грудня відповідно.

Тим, хто вже отримує субсидію або пільгу на придбання дров чи вугілля, спеціально звертатися нікуди не потрібно. Усю необхідну інформацію для зарахування коштів на картковий рахунок отримувача Пенсійний фонд вже має.

Натомість особи, яким пільга або субсидія ще не призначена і які все ж потребують відповідної підтримки держави, мають звернутися за нею до ПФ, подавши відповідну заяву, зокрема зробити це можна і онлайн.

Як нагадують у міністерстві, минулоріч для родин, які обігрівають своє житло дровами чи вугіллям, також було забезпечено додаткову грошову підтримку завдяки спільному проєкту уряду та УВКБ ООН. Тоді кошти на придбання твердого палива взимку отримали близько 460 тисяч домогосподарств на загальну суму 3,3 мільярда гривень.