- Тип
- Эксклюзив
- Категория
- Бизнес
- Дата публикации
Як розпочати власний бізнес і вберегти його: 5 факапів від "Пана вегана"
Ветеран АТО Ігор Ісполатов два роки тому відкрив свій власний бізнес по виготовленню напівфабрикатів для веганів. Однак у травні 2018 року ветеран вирішив закрити власний бізнес. В інтерв'ю Delo.UA він розповів, чому так сталось, і поділився факапами, яких варто уникати тим, хто мріє про свою справу.
Свідомий вибір
Ветеран АТО Ісполатов — веган з 7-річним стажем. Стати веганом вирішив з ідеологічних міркувань, адже тваринництво завдає великої шкоди екології планети, вже не кажучи про страшні муки тварин, яких забивають на м'ясо.
- Спершу я став вегетаріанцем, але поступово перейшов у веганство. Зараз взагалі не вживаю продукти тваринного походження. Це молоко, яйця, а також мед, який виготовляється промисловими партіями. Перехід потребував певного часу. Особливо важко було відмовитись від молока, адже навіть кава була з молоком. Вирішив пити каву з соєвим молоком. Вона спершу не сподобалась, але поступово мені вдалось перелаштуватись", — згадує ветеран.
Про власну справу Ігор задумувався ще до фронту, однак попереднім планам Ігоря завадила війна.
- Восени 2013 року я їздив у Крим на велосипеді. Це була моя остання мандрівка півостровом. Коли у нас "віджали" Крим, я зрозумів, що не можу сидіти на місці, тому я відразу пішов до військкомату. Це був березень, тоді були величезні черги, і мене не взяли. Я почав шукати інші шляхи потрапити на фронт. Мій друг саме тоді пішов добровольцем у батальйон "Січ".
На фронт Ігор потрапив у жовтні 2014 року і відразу в Слов'янськ. Загалом за 15 місяців військової служби хлопець пройшов Піски, Курахове та Авдіївку. При цьому йому навіть на фронті вдалось дотримуватись веганської дієти.
- Мені дуже допомогли волонтери — вони привозили крупи й овочі. Оскільки я був не в розвідці, а здійснював патрулювання, то їсти "тушняк" мені не доводилось.
Власна страва без інвестора
Свій перший бізнес "Пан Веган" Ігор відкрив на початку 2016 року.
- Я починав у своєму рідному Дніпрі два роки тому. Я пригостив друзів котлетами з кропиви. Їм сподобалось, і вони мені порадили продавати їх. Оскільки веганський раціон в ресторанах дуже обмежений, я вирішив його розширити.
Як зізнається ветеран, все вийшло дуже раптово. Він не планував, що його бізнес буде саме таким. Однак вже на самому початку хлопець припустився серйозної помилки — не став шукати інвестора для бізнесу.
- Я все розпочав сам — на власному обладнанні і власними ресурсами. До того ж тоді я жив у Дніпрі. Але дуже швидко стало зрозуміло, що у моєму рідному місті веганська культура лише розпочинала розвиватись.
Тому наприкінці 2016 року Ігор прийняв рішення переїхати до Києва. Перед цим він уважно вивчив ринок веганської продукції, написав бізнес-план.
- Виявилось, що продукт, який я виготовляю, є унікальним, і конкурентів у цій сфері у мене майже не було. До того ж мені подобалась сама атмосфера Києва — він більш орієнтований на Європу, ніж Дніпро.
Розвиток ветеранського бізнесу
На початку переїзду до столиці бізнес ветерана активно розвивався. Завдяки цьому вдалось збільшити асортимент своєї продукції. Зокрема, він почав робити котлети не лише з кропиви, а й з нута, чечевиці, гарбуза та шпинату. Крім того, до котлет додались і веганські пельмені — солодкі з бананом та несолодкі з чечевиці і тофу.
- Мені вдалось домовитись про продаж своїх котлет і пельменів у 9 магазинах у Києві та Броварах. Мені це було нескладно — я приходив і пропонував свою продукцію. Якщо вона подобалась, то її брались продавати у магазині. В середньому упаковка котлет коштувала 60 грн, пельмені — 70 грн. Також я помітив закономірність — краще за все моя продукція розходилась під час посту, також мої котлети дуже активно брали люди, які сидять на дієті.
Однак саме на цьому етапі Ігор припустився ще однієї помилки — бізнес зростав надто швидко. Продажі пішли, однак Ігор не встигав за ними. Розпочавши бізнес без грошей, а інвестора знайти так і не вдалось — не вистачало коштів, щоб найняти персонал та закупити продуктів. При цьому якщо більшість овочів він міг купити в Україні, то приправи доводилось купувати імпортні.
- Є дуже популярна веганська приправа — асіфітіда. Вона замінює цибулю і часник. Її доводиться завозити з Індії, оскільки в Україні така приправа не росте через різницю в кліматі.
У травні 2018 року Ігор прийняв рішення закрити свій бізнес. На той момент хлопець вже встиг набратись боргів, а інвестор, якого знайшов Ігор відмовився вкладати кошти у справу.
- Я вирішив зробити перерву. Я щиро сподіваюсь, що це буде саме перерва, а не безстрокова відпустка. Але не можу також сказати, коли ця перерва закінчиться. Чому так сталось? Як і у більшості випадків — буденна вичерпність можливостей: відсутність в моєму колі однодумців і зацікавлених в розвитку цього напрямку. На жаль, а може й на щастя, я не маю заможних родичів або батьків.
Що далі?
Зараз Ігор працює кухарем у ресторані DOM на Подолі. Це ресторан вегетаріанської і веганської їжі. За словами Ісполатова, зараз він працює над меню, щоб зробити його переважно веганським. Водночас він не полишає ідеї про те, щоб відкрити власний бізнес.
- "Пан Веган" — це для мене не поразка, це швидше досвід, який я зможу використати у майбутньому при відкритті наступного бізнесу. Однак він буде зовсім іншим. В ідеалі — це мав би бути ресторан веганської їжі, однак не фастфуд, а саме висока кухня. Місце, де можна буде призначати побачення та ділові зустрічі. До того ж за два роки веганська культура в Україні дуже активно розвивається. Зараз існує багато веганських стріт-фудів і це чудово.
Водночас Ігор звертає увагу на складність ведення бізнесу в Україні.
- Нещодавно мій знайомий продав свій бізнес з заморозки продуктів і виїхав за кордон. Йому стало не вигідно працювати в Україні через високі податки. Зараз я активно вивчаю податкове законодавство України і Канади.
Топ-5 порад від "Пана Вегана" для початку власного бізнесу
- Не поспішати і не розпочинати бізнес лише на ентузіазмі, без фінансів. Яка б добра і світла ідея у вас не була, для її втілення необхідні кошти.
- Перед початком власної справи необхідно сформувати команду. "Я почав бізнес, взагалі не думаючи про це. За два роки багато разів шкодував про це. Сподівався, що знайду однодумців у процесі, але не вдалось", — пояснює Ігор.
- Дбати про якість своєї продукції. "Багато веганських ресторанів, що зараз відкриваються в Україні, ставлять дуже високі ціни за малі порції, якими людина не може наїстись. Це дуже велика помилка, адже людина може прийти у такий заклад раз чи два, однак вона вже не прийде втретє".
- Підготувати бізнес-план. "Це дуже важливий пункт, бо лише коли ти пишеш, то бачиш, що насправді тобі потрібно, скільки коштів і на що слід витратити. Власне те, що у мене був бізнес-план, дало мені можливість протриматись на плаву два роки".
- Не зупинятися. "Одна невдача — це не привід опускати руки. Важливо зробити роботу над помилками, щоб не повторювати їх наступного разу".
Не пропустите самые важные новости и интересную аналитику. Подпишитесь на Delo.ua в Telegram