Як ветерану АТО вдалось започаткувати видавництво, що публікує спогади ветеранів

Видавець Марко Мельник з книгами свого видавництва. Фото: Е. Солдатова
Видавець Марко Мельник з книгами свого видавництва. Фото: Е. Солдатова
Ветеран АТО Марко Мельник створив єдине в Україні видавництво, що друкує спогади ветеранів російсько-української війни. Наскільки складно просувати сучасну українську мемуаристику?

На початку 2016 року ветеран АТО Марко Мельник створив видавнитцво "Орієнтир". На сьогодні це єдине видавництво, яке видає спогади ветеранів війни на Донбасі. За два роки видавництво видало 50 книг і планує збільшувати як асортимент, так і тиражі. У інтерв'ю Delo.UA засновник видавництва Марко Мельник розказав, хто може написати спогади про війну і чому важливо видавати саме такі книги.

З журналістів — у видавці

До Майдану я не займався власним бізнесом і не мав уявлення, як це робиться. До цього кілька років працював кухарем у Нью-Йорку та в Польщі. Бувало таке, що одночасно мав 5 робіт — кухаря, маляра, посудомийника та інших. З заробітків повернувся в Україну якраз на початку Майдану. Пройшов Майдан, а після того, як Росія напала на Україну зрозумів, що не можу відсиджувати вдома. Так само вже не міг все покинути і поїхати на заробітки по світу. Після того, як в Іловайському котлі зник мій друг Максим, я пішов добровольцем у полк "Азов".

Спочатку служив у розвідці, де і почав писати. Ми створили газету "Чорне сонце". Назву запропонував мій колега Степан Головко з позивним "Байда". Нам дуже було потрібне власне ЗМІ, що писало б про те, за що ми боремось. Це був перший військовий часопис на той час. За 1,5 року ви видали 20 випусків. Всього вийшло 40 випусків.

Демобілізувався я на початку 2016 року, коли активні бойові дії "Азова" припинились. Спершу пішов на службу зайнятості. Вони багато допомагають ветеранам, але там мені запропонували вчитись робітничим спеціальностям. Але мене це вже більше не цікавило.

Ще на фронті я почав збирати цікаві воєнні історії своїх побратимів і записував власні. Я подумав, а чому б не стати видавцем.

Від брошур до книг

Видавництво запустили на початку 2016 року. В цьому році йому виповнилось вже два роки. Кошти на запуск видавництва мені допомогли зібрати мої побратими. Дуже сильно допомогла громадська організація, заснована ветеранами "Азова" — "Цивільний корпус". Там були люди які допомагали як матеріально, так і організаційно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З бліндажа на будмайданчик: як ветеран АТО побудував бізнес на ремонтах

Стартували ми з брошур на дешевому папері і дрібним шрифтом. Це були спогади ветеранів і праці ідеологів українського націоналізму. За 500 грн можна було надрукувати кілька сотень таких брошур. Ми їх майже не продавали, а роздавали безкоштовно. Про це не шкодую, адже це був спосіб просування нашого видавництва.

Перше видання моєї книги і книги спогадів побратима з позивним Воланд "Вальгала Експрес" теж було надруковано на дешевому папері і дрібним шрифтом.  Нині ж ця книга вже пережила третє перевидання трьома мовами — українською, російською і англійською (вийшла в Америці у співпраці з видавцем із США).

Книги видавництва "Орієнтир". Фото: Е. Солдатова

На сьогодні ми видали уже близько 50 назв книг на різні теми. Це спогади воїнів про події останніх років, праці ідеологів українського націоналізму, книги по екології, філософії, історичні праці.

Особливим попитом у нас користується книга "Екотаж" Дейва Формена. Це керівництво з природоохоронної діяльності. У книзі розказано, як протистояти дерибану природних ресурсів.

Щодо тиражів, то вони у нас зараз невеликі. Мінімально видаємо 200 книг, в середньому -  тисячу екземплярів. Але щоб видавництво стало прибутковим, треба видавати хоча б 2 тисячі книг. Цього ми й прагнемо.

Зараз наша головна мета — це збільшити асортиментний ряд книг, які ми видаємо.

Більшість книг пишуть ветерани

Ми стараємося видавати книги ветеранів, які брали участь у воєнних діях і знайшли себе потім у творчості. По-перше,  це допомагає їм переключитися від тих подій до мирного життя. По-друге, вони свій світогляд скорегували таким чином, що можуть суспільству зробити величезну послугу, поділившись своїм світобаченням. Адже під час війни, коли навколо суцільна небезпека, то стосунки між людьми стають напрочуд щирі. Цей досвід є цінним для суспільства загалом, тому ми намагаємося шукати цих людей.

При цьому неважливо, чим ветеран займався раніше. Оформити свої спогади у книгу може кожен. Я це намагався показати своїм прикладом.

Тому вже зараз ми видали у співпраці з ветеранами такі книги спогадів як "Широкинська операція", "День провокатора" і вже згадані "Жадання фронту" і "Вальгала-експрес".

Крім того, ми співпрацюємо з історичним клубом "Холодний Яр" і письменником Романом Ковалем. Зокрема, ми видали книгу "Подєбрадський полк" Армії УНР" про українську еміграцію в Чехословаччині, а також книгу про сотника армії УНР Якова Гальчевського з позивним "Орел".

Де можна придбати книги

Зараз наші книги можна купити на сайті видавництва, також ми є в соцмережах. В першу чергу це Facebook та Instagram. Попри заборону, наші книги активно замовляють через Vkontakte.

Крім соцмереж, видання "Орієнтира" можна купити на майданчиках Yakaboo і Bukva. Також йдуть переговори про те, щоб наші книги продавались у книгарні "Є". Не виключаю, що найближчим часом вони можуть з"явитись там.

Також вже два роки ми беремо участь у книжкових виставках — у Львівському форумі видавців, а також на Книжковому арсеналі.

Вперше на Форум видавців потрапив ще у 2016 році. Взяв з собою 100 кг книжок. Всі продати не вийшло, але кожного дня відвозив їх на таксі на Форум і назад. Та й місце було не дуже вдале — за палацом, куди люди вже майже не доходять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як ветеран АТО створив охоронну компанію

Наступного року було значно краще — у нас був власний намет прямо перед палацом Потоцьких, де відбувається форум видавців. Вдалось провести кілька презентацій прямо на стенді. Зокрема, презентували й мої спогади "Жадання фронту".

Обкладинка книги Марка Мельника "Жадання фронту". Фото: Е. Солдатова

З "Арсеналом" поки не склалось. Взяли в ньому участь лише у 2017 році, та й то довелось домовлятись з партнерами, щоб у них на стенді розмістили кілька наших книжок, серед них і "Широкинську операцію". Але сподіваються, що у 2018 вийде взяти нарешті участь і  в Арсеналі.

За цей час наші продажі дещо зросли, однак в умовах обмежених ресурсів звісно можна було б мріяти і про більший розквіт.

Поки книговидавництво в Україні це не зовсім бізнес-сфера, немає там великого комерційного інтересу.

Всі наші прибутки ми інвестуємо у видання нових книг.

Що далі?

Ми однозначно не збираємось зупинятись, а будемо й далі розвивати видавництво. У найближчих планах — розвивати нішу дитячої літератури. Зокрема, ми вже підготували до друку книгу Вадима Прокопенка "Дідові історії". Це книга про історію України для найменших — дітей від 5 років. Вона має вийти найближчим часом.

Розуміння що дитяча література найбільш перспективна прийшло достатньо давно, але практичні дії в цьому напрямку почали лише нещодавно.

Марко Мельник показує обкладинки книг, які мають вийти уже найближчим часом. Фото: Е. Солдатова

Також плануємо продовжити працювати у сфері мемуаристики. Хоча поки що це тема, яку важко просувати. Ми часто стикаємося із нерозумінням того, що відбувається прямо зараз на наших очах, оскільки ще не можемо дати цьому адекватну історичну оцінку. Тому я думаю, що від наших книг найбільший ефект буде через 20-30 років, коли ці події будуть оцінювати історики. Тоді наші книги вже будуть артефактами.

Крім "Орієнтиру", працюю над розвитком своєї видавничої агенції "Власна книга", яка допоможе будь-кому здійснити мрію про видання власної книги, а над створенням ще одного видавничого проекту у співпраці з історичним клубом "Холодний Яр".