Ціни на газ у Європі знижуються на тлі збільшення транзиту через Україну

Ціни на газ у Європі знижуються на тлі збільшення транзиту через Україну
Поліпшення погоди в Європі також чинить тиск на вартість газу. Фото: Depositphotos

Газ на європейських ринках почав дешевшати після того, як транзит енергоресурсу з Росії до країн Євросоюзу через Україну почав збільшуватися. 1 лютого вартість газу в Європі опустилася нижче за $900 за тисячу кубометрів. Про це повідомляє видання Bloomberg.

Зазначимо, що тривалий час вартість європейських газових ф'ючерсів трималася на рівні $1100 за тисячу кубометрів. За даними оператора Eustream, ф'ючерси впали на 9,1% після того, як обсяги постачання газу до Словаччини через Україну повернулися до нормального рівня.

У цьому напрямку обсяг транзиту газу зріс у два рази порівняно із середньодобовим показником у січні, досягнувши позначки 107,7 млн кубометрів.

Крім того, на ціни тисне стриманий попит на газ, тому що в Євросоюзі піднімається середньодобова температура повітря і кілька партій зрідженого природного газу незабаром доставлять до Європи.

"Дипломатичні спроби направити більше газу в Європу з інших джерел продовжуються. Однак, на нашу думку, короткострокові ціни, як і раніше, сильно схильні до невеликих змін у балансі попиту і пропозиції", — вважає інвестиційний банк RBC Capital Markets.

Водночас російський монополіст "Газпром" відмовився бронювати на лютий додаткову транзитну потужність через Україну.

Тим часом запаси газу в Європі знаходяться на історичних мінімумах. Згідно з останньою опублікованою оцінкою Gas Infrastructure Europe, у підземних газових сховищах Європи залишилося менше 20% від закачаного влітку енергоресурсу. Загальний рівень заповненості ПСГ Європи становить 39%.

Фото: Depositphotos