Україна розпочала фізичний імпорт газу з Угорщини

Фото: FGSZ

Україна 1 лютого вперше почала фізично імпортувати природний газ з Угорщини. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook генеральний директор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон.

Він нагадав, що раніше система ГТС могла працювати лише у напрямку з України до Угорщини, але завдяки проведеним технічним заходам було створено можливість транспортування газу в обох напрямках.

Угорський напрямок став другим після Словаччини гарантованим маршрутом постачання газу в Україну на випадок припинення транзиту російського газу через її територію.

Крім того, Макогон зазначив, що відкриття цього напряму створило можливість для трейдерів організовувати постачання в Україну зрідженого газу з терміналу Хорватії.

У своїй колонці для видання "НВ Бізнес" керівник ОГТСУ зазначив, що технологічно українська ГТС опрацювала можливі сценарії та відповідні плани дій щодо ввезення в Україну додаткових обсягів газу зі Словаччини та Угорщини.

"Також для задоволення потреб споживачів ОГТСУ потрібно буде запустити нашу систему в реверсному режимі, як це вже робили у 2009 році. Тобто піднімати газ із західних сховищ та транспортувати його на схід. У січні 2020 року, коли різко знизився обсяг транзиту, ми запускали реверс", — нагадав він.

За словами Макогона, на сьогодні через вкрай низькі обсяги транзиту чотири газоперекачувальні агрегати вже працюють у реверсному режимі. Він додав, що це не стандартна робота ГТС, але "ми переконалися, що вона можлива".

Нагадаємо, що з 1 жовтня 2021 року Угорщина почала отримувати газ, що надходить з Росії через трубопроводи "Турецький потік" та "Балканський потік". Відповідна угода на 15 років була підписана наприкінці вересня.

3,5 млрд кубометрів газу Угорщина отримуватиме з півдня через сполучний вузол із Сербією, а 1 млрд кубометрів газопроводом, що йде з Австрії. При цьому транзит російського газу через Україну з жовтня припинився.

Україна на це рішення відреагувала "здивуванням та розчаруванням". Як заявили в українському Міністерстві закордонних справ, воно є "виключно політичним, економічно необґрунтованим, прийнятим на користь Кремлю та на шкоду національним інтересам України та українсько-угорським відносинам".

Газопровід "Турецький потік", яким російський газ йде через Чорне море до Туреччини і далі на південь Європи, запрацював у січні 2020 року. Першими газ по ньому отримали Туреччина, Болгарія, Греція, Македонія та Румунія.

З початку 2021 року було запущено відгалуження від "Турецького потоку" через територію Болгарії, що отримало назву "Балканський потік". Паливо за новим маршрутом почали отримувати Сербія, а також Боснія та Герцеговина. А на початку липня угорська FGSZ та сербська Srbijagas завершили будівництво газопроводу-перемички між двома країнами.