PGNiG закупила американський газ для постачання в Україну

Танкер із американським ЗПГ прибуде до терміналу президента Леха Качинського в Свиноуйську наприкінці лютого цього року
ERU отримуватиме придбане паливо на повідомленні між Польщею та Україною до кінця березня 2022 року. Фото: Facebook/PGNiG

Польська компанія Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) закупила скраплений природний газ (ЗПГ) у США для постачання до українського кордону для ERU Europe.

Як повідомляє прес-служба групи компаній "Енергетичні ресурси України" (ЕРВ), це вже вдруге, коли американський газ поставляється в Україну завдяки співпраці PGNiG та ERU Europe.

В ЕРУ зазначають, що танкер із американським ЗПГ прибуде до терміналу президента Леха Качинського в Свиноуйсьце наприкінці лютого цього року. Після повторної газифікації паливо подається до польської газотранспортної системи.

ERU отримуватиме придбане паливо на сполученні між Польщею та Україною до кінця березня 2022 року.

"Завдяки інвестиціям у газову інфраструктуру, які були здійснені в Польщі останніми роками, ми можемо посилити енергетичну безпеку регіону, забезпечивши своїм клієнтам доступ до диверсифікованих джерел природного газу та можливість обрати найкращу пропозицію на ринку", — заявив голова правління PGNiG SA Павло Маєвський.

За словами керуючого партнера PGNiG Ярослава Мудрого, постачання конкурентоспроможного природного газу зі США сприятиме стійкості та безпеці українських споживачів у місяці цієї зими, що залишилися.

"Нова угода про зріджений природний газ збільшує зусилля PGNiG та ERU у підтримці довгострокової енергетичної незалежності України шляхом розвитку нового видобутку газу, шляхом спільної розвідки та видобутку газу", – наголосив Мудрий.

Це вже друге постачання газу в Україну, здійснене PGNiG та ERU на основі закупівлі американського ЗПГ. Перший відбувся понад два роки тому. Танкер із придбаним вантажем прибув на термінал Свіноуйсьце у листопаді 2019 року. ERU отримало паливо через з'єднання у Германовіці.

У серпні 2016 року ERU вже постачало на український ринок першу партію газу, що реалізується PGNiG. Раніше дві компанії також спільно постачали природний газ оператору газотранспортної мережі України та газосховищам.

У жовтні 2021 року PGNiG Group у співпраці з ERU вперше в історії закупила неросійський газ для постачання його до Молдови. Тендер був проведений у терміновому порядку у зв'язку з обмеженням постачання газу до Молдови з боку " Газпрому".

У серпні 2021 року PGNiG на ERU розпочали діяльність з досліджень та оцінки в Україні на основі спільного підприємства "Карпатгазвидобування", яке має ліцензію на розвідку та видобуток вуглеводнів у західній частині Львівської області.

Нагадаємо, у вересні 2020 року польська державна нафтогазова компанія PGNiG спільно зі своїм українським партнером Energy Resources of Ukraine виграла тендер на постачання газу для технічних потреб "Оператора ГТС України".