Водень може забезпечити 24% енергобалансу Євросоюзу до 2050 року

У звіті консорціуму Ready4H2, що об'єднує газорозподільні компанії з 16 країн Європи, зазначено, що ключова роль розвитку споживання водню належить газорозподільним мережам.

Як повідомляє Green Deal, у дослідженні підкреслено: "1,1 млн км газової трубопровідної інфраструктури країн ЄС зможе працювати на "чистому" водні, що становить понад 96% мереж членів альянсу".

Відповідно до звіту Ready4H2, перевагою газової інфраструктури при переході на використання водню є її надійність, що дозволяє забезпечувати енергоносієм споживачів у найхолодніші зими.

Використання потужностей газорозподільних систем для доставки зеленого водню і метану дозволить знизити загальні витрати на інфраструктуру в рамках декарбонізації Європи.

При формуванні звіту використано дані від членів консорціуму, а також досліджень, які проводяться в рамках водневого проекту РГК. Українська компанія є єдиним членом Ready4H2 із країни, яка не входить до ЄС.

"У сценарії декарбонізації, що передбачає використання значних обсягів чистого водню та метану, потреба в інвестиціях у комбіновану енергетичну та газову інфраструктуру зменшується на третину, тобто на EUR41 млрд на рік", – повідомляється у звіті.

З іншого боку, використання місцевих газорозподільних систем, до яких підключено 99% промислових кінцевих споживачів у ЄС, сприятимуть формуванню водневих магістральних трубопроводів.

Це у свою чергу "приведе до формування конкурентного ринку водню в Європі та зниження вартості його споживання", зазначається у документі. Згідно з ним, "зелений" водень і метан можуть стати джерелами безперервного постачання "чистої" електроенергії, тоді як вітрова та сонячна енергетика є непостійними, оскільки залежні від погоди.

Аналітики зазначили, що європейські підземні сховища, підключені до газових мереж, можуть забезпечувати потреби європейців у природному газі протягом трьох місяців, тоді як акумулятори електроенергії лише один день.

Водневий проєкт РГК — програма підготовки газорозподільних систем до доставки споживачам водню та інших зелених синтетичних газів.

Проєкт діє з 2020 року, коли було створено 5 спецполігонів РГК для водневих випробувань газових мереж та обладнання. Науковими партнерами проєкту є вісім наукових установ, зокрема НАНУ. Європейський консорціум Ready4H2 включив водневий проект РГК до сімки провідних проєктів з дослідження розподілу газоводневих сумішей.