Старт продажів Apple IPhone 13: хто лідери передзамовлень та якими будуть ціни в Україні

Старт продажів Apple IPhone 13: хто лідери передзамовлень та якими будуть ціни в Україні

Замовлення смартфонів нової лінійки iPhone 13 перевершило очікування ритейлерів. Delo.ua розповідає, чи будуть нові смартфони Apple iPhone 13 доступнішими в ціні в Україні після відкриття офіційного представництва

15 жовтня 2021 року в Україні стартував продаж нової лінійки Apple iPhone 13. Раніше в київський аеропорт "Бориспіль" прибула перша офіційна партія флагманської продукції американської корпорації Apple - понад 8 тисяч смартфонів лінійки Iphone 13 на суму понад $7,5 млн.

Delo.ua дізналося, яким був попит на замовлення нових Apple IPhone 13 в Україні, а також на скільки знизилася ціна на гаджети після відкриття офіційного представництва Apple в Україні.

Apple в Україні: чи буде тепер техніка дешевша

У червні цього року у Києві офіційно запрацював український офіс Apple. Тепер компанія самостійно займатиметься ввезенням та розмитненням всіх пристроїв власного виробництва. Далі офіційний дистриб'ютор Apple в Україні - компанія Asbis, відвантажуватиме техніку партнерам для подальшої реалізації. При цьому ще невідомо коли Apple відкриє перші фірмові торгові точки. Швидше за все, першими запрацюють онлайн-сервіси та послуги компанії.

Українські рітейлери розраховують, що відкриття представництва призведе до зниження цін та позитивно вплине на ефективність боротьби з неофіційною та контрафактною продукцією, яка несе ризики для покупця: обмежений функціонал, збої у роботі після оновлення операційної системи, відсутність гарантійного ремонту в офіційному сервісі.

У мережі Comfy зазначили, що при дефіциті та зростанні цін на комплектуючі для смартфонів компаніям Apple і Asbis все ж таки вдалося знизити стартові ціни на IPhone 13. Наприклад, ціна на iPhone 13 Pro 128 GB на 2 500 грн нижче (37 499 грн), ніж на iPhone 12 Pro 128 GB рік тому.

У Фокстрот аналогічна ситуація — ціни на старті продажів нової лінійки iPhone 13 нижчі, ніж на відповідні моделі лінійки минулого року iPhone 12. Наприклад, цього року модель iPhone 13 Pro 128 GB дешевша на 2 500 грн (37 499 гривень), ніж торік році коштував iPhone 12 Pro 128 GB.

Проте поки що не відомо, чи пов'язана така ціна з відкриттям офіційного представництва Apple в Україні.

В АЛЛО також зазначили, що нова лінійка стала доступнішою за ціною, порівняно з попередньою, але в компанії вважають, що це пов'язано з валютними коливаннями, оскільки в доларах вартість техніки Apple не змінилася.

Новий iPhone 13. Що замовляють

У MoYo розповіли, що після новини про появу офіційного офісу Apple в Україні кількість замовлень на нову лінійку Apple Iphone 13 помітно зросла. Лідерами попереднього замовлення стали iPhone 13 Pro 128 GB і iPhone 13 128 GB, а iPhone 13 Pro Max частіше вибирають з об'ємом пам'яті в 256 GB. Така тенденція зберігається вже другий рік поспіль: у 2020 році українці теж віддавали перевагу моделям 12 Pro 128 GB та 12 128 GB.

У компанії зазначили, що, судячи з попередніх замовлень, модель iPhone Mini українським ринком не зрозуміла. Швидше за все це пов'язано з тим, що у користувачів зростає перелік завдань при використанні смартфона, відповідно і вимоги до параметрів екрана. Міні-формат IPhone зручний для окремих цільових груп, наприклад, для школярів, які становлять невелику частку ринку та не можуть впливати на загальні показники.

У MoYo кажуть, що нові кольори в лінійці також приваблюють покупців та виходять у лідери продажів у перші місяці. При цьому на старті продажів нової лінійки IPhone паралельно виростають продажі попередніх моделей, оскільки на них знижується ціна.

У компанії АЛЛО також підтвердили, що попит на новинки iPhone традиційно великий – він зростає від лончу до лончу (маркетинг-менеджмент запуску нового продукту – прим. Delo.ua). Найпопулярнішою моделлю в АЛЛО відзначили iPhone 13 Pro Max з часткою попереднього замовлення 55% серед новинок. Зокрема модель iPhone 13 Pro Max 256 GB очолює ТОП. 30% замовлених смартфонів - це серія iPhone 13 Pro, 12% - iPhone 13. Клієнтів АЛЛО також вразив новий колір гаджета - Sierra Blue, який став лідером передзамовлень у колірній категорії.

А в Цитрус кількість попередньо замовлених нових Apple iPhone 13 перевищила кількість гаджетів у новій поставці, що вказує на високу зацікавленість у новому продукті "яблучного" гіганта. Проте минулого року попит на 12-у лінійку також був досить активним, запевняють у мережі.

Цього року найбільшою популярністю користуються IPhone 13 Pro та IPhone 13 Pro Max. Серед них найпопулярніший обсяг пам'яті – 256 GB, а серед IPhone 13 та IPhone 13 Mini обсягом 128 GB. Клієнти Цитрус також більше звернули увагу на синій відтінок смартфона, зробивши його лідером на замовлення.

Наталія Лошакова, спеціально для Delo.ua