Через непомірні ціни на газ в Україні почали зупинятися скляні підприємства

Производство на Костопольском заводе стеклоизделий. Фото: сайт ассоциации "Стекло Украины"
Костопільський завод скловиробів. Фото: сайт асоціації "Скло України"

Через зростання вартості енергоресурсів вже повністю зупинилися три українські підприємства скляної галузі, повідомляє профільна асоціація "Скло України".

Інші підприємства цієї сфери, за її інформацією, перейшли в стадію технологічного простою, щоб не допустити повної зупинки печей, оскільки повноцінне відновлення роботи після такої зупинки буде для них вкрай проблематичним, фінансово витратним і фактично непосильним.

"Катастрофічне зростання ціни на природний газ, яке становить до 50% собівартості скляної продукції, має руйнівні наслідки для цілої галузі реального сектору української економіки, оскільки відбувається стрімке об'єктивне зростання кінцевої ціни української продукції", - йдеться у повідомленні.

Іншим негативним фактором, критичним для вітчизняної скляної галузі, називається значний демпінговий імпорт скляних виробів на територію України з країн, ціни на енергоносії у яких для промисловості "іноді майже вдесятеро нижчі".

В результаті, як зазначає асоціація підприємств скляної промисловості, продукція українських компаній стає неконкурентоспроможною як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках.

"Підприємства скляної галузі України стрімко стають збитковими і фактично перебувають на стадії банкрутства та повного закриття... Без роботи можуть залишитися понад 12 тисяч працівників скляної галузі та значна кількість робітників суміжних підприємств, а бюджети всіх рівнів втратять мільярди коштів надходжень", - заявляють у об'єднанні.

Скляри закликають Кабінет міністрів підтримати та допомогти галузі, вживши комплекс невідкладних кардинальних заходів, які дозволили б стабілізувати ситуацію та зупинити поглиблення кризових явищ.

Серед таких названо розробку та впровадження цільової програми підтримки підприємств скляної галузі України, у тому числі шляхом надання їм пільгових антикризових кредитів, створення цільового фонду на формування компенсаторів ціни на газ для скловиробників на період кризи, надання доступу до аукціонів з продажу газу за пільговими цінами.

Також асоціація вимагає застосування заходів нетарифного регулювання у вигляді неавтоматичного ліцензування операцій із ввезення на територію України виробів зі скла та запровадження антидемпінгового мита.

На її думку, зволікання із цими заходами матиме катастрофічні наслідки як для скляної галузі, так і для економіки країни загалом.

Нагадаємо, що 30 грудня Кабмін зобов'язав продавати газ українського видобутку виробникам продуктів харчування, визнаних соціально значущими, із торговою націнкою не вищою за 1%.

Рішення було прийнято у зв'язку з тим, що напередодні представники молочної та хлібної індустрії, а також птахівники попередили про можливе припинення виробництва у своїх галузях через катастрофічний для них зростання цін на газ до 60 грн за кубометр із січня. Представники хлібної галузі згодом скаржилися, що ця схема не працює, проте 17 січня перші торги газом за пільговою ціною все ж таки почалися.

Зазначимо, що для цього соціально значущими товарами Кабмін визнав хліб, гречку, макарони, цукор, борошно, яйця, молоко, курятину, соняшникову олію та вершкове масло, однак не промислові товари та навіть не напої, які традиційно розливаються у скляну тару.

У свою чергу, для рітейлерів було встановлено спочатку на хліб, а потім і на інші зазначені товари граничну торгову надбавку у розмірі 10%. Ті ж у відповідь заявили, що внаслідок цього рішення з полиць супермаркетів вказані товари можуть тимчасово зникнути.