М'яке рішення Печерського суду щодо Порошенка міг забезпечити заступник голови ОП Смирнов - ЗМІ

М'яке рішення Печерського суду щодо Порошенка міг забезпечити заступник голови ОП Смирнов - ЗМІ
Андрій Смирнов

Заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов міг вплинути на рішення Печерського суду щодо Петра Порошенка, якого відпустили під особисте зобов'язання щодо справи про державну зраду.

Про це йдеться у статті "Троянський кінь" Офісу Зеленського: хто такий Андрій Смирнов і до чого тут суди та справа про держзраду Порошенка".

"Перший раунд боротьби президент Володимир Зеленський програв, адже Печерський суд Києва призначив Порошенку мінімальний запобіжний захід - особисте зобов'язання. Причиною такого м'якого рішення судової вертикалі експерти називають соратників Володимира Зеленського, які є його наближеними особами в Офісі Президента. Ключова фігура, за словами політолога Вадима Карасьова - заступник керівника ОП Андрій Смирнов", - йдеться у матеріалі.

Політолог упевнений, що Смирнов у "справі Порошенка" не лише недоопрацьовував, а й взагалі міг грати на його боці.

"Це, безумовно, поразка влади. Арешту, на який розраховували в ОП, не сталося. Що ж сталося насправді і чому так вийшло? Подейкують, що в команді Зеленського цим питанням займався Андрій Смирнов, заступник голови Офісу президента. Як мені розповіли джерела, він не лише не доопрацьовував у цій справі, але міг грати як на боці Зеленського, так і на боці Порошенка, слуга двох панів" - цитує видання Карасьова.

У матеріалі зазначається, що отримавши посаду в ОП, Смирнов зайнявся питаннями правоохоронної системи.

"Наприклад, роботою Смирнова нібито стала допомога відомому бізнесмену Сеяру Куршутову, який відомий як "король контрабанди", а також учасник списку санкцій РНБО. За даними ЗМІ, Смирнов був адвокатом Куршутова, а також адвокатом втікача судді Миколи Чауса. Згаданого Куршутова, називали "правою рукою" екс-депутата БПП Олександра Грановського з низки бізнес- та "митних" питань.   Сеяр Куршутов тоді був помічником Грановського та керівником "Офісу контрабанди" у Південному регіоні. За інформацією Blind Trust, збитки держбюджету від роботи так званого Офісу Грановського складають близько 28 мільярдів гривень", - йдеться у статті.

У статті також згадуються докладно вивчена біографія заступника голови ОП Смирнова, яскравими рядками якої є, наприклад, захист екс-регіоналів Лукаш та Єфремова в судах, зв'язки з відомими бізнесменами Геннадієм Корбаном та Василем Астіоном, участь у розслідуваних НАБУ справах.

Видання зазначає, що навіть після відходу з ОП Богдана, у Смирнова зберігається величезний вплив, оскільки йому довіряє і надає дедалі більше повноважень голова ОП Єрмак.

"Андрій Смирнов залишається вже два з половиною роки одним із найвпливовіших людей в Офісі Зеленського. І хоча багато експертів уже не раз зазначали, що Смирнов з його ймовірними зв'язками з Олександром Грановським, Сеяром Куршутовим та іншими персонами з кола Петра Порошенка навряд чи грає чесно", поки що влада не вирішується на перестановки", - резюмують автори статті.